Първанов да потърси непочтени хора в президентството

Първанов да потърси непочтени хора в президентството
Скандалът между президента Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов не затихва. Той продължава да се развива с нови нюанси извън полето на кадровия спор за новия шеф на военното разузнаване.

В четвъртък Ангелов отговори на нападките на Първанов по негов адрес отпреди два дни и заяви, че категорично отхвърля всякакви намеци за непочтеност и препоръча на държавния глава "да си търси непочтените хора в неговата администрация".

Ангелов каза още, че не е изпращал на Георги Първанов документи, удостоверяващи, че в служба "Военна информация" няма злоупотреби. Президентът заяви в интервю за в. "Труд" във вторник, че е поискал да му бъдат предоставени документи дали са извършвани злоупотреби и е било получено писмо от МО, в което "няма конкретен факт за финансови злоупотреби". В четвъртък Ангелов отговори още, че няма "никакъв документ" и не може да предостави такъв, след като от април 2002 година финансова ревизия на службата не е извършвана.

"Не може да очаква от мен да дам факти в това писмо, което му написах", заяви Ангелов.

Той коментира още, че липсата на директор на службата не се отразява на служителите в нея, които продължават да си изпълняват задълженията.

"Естествено всяко закъснение в назначаването на човек, който да оглавява службата, пречи на мен да извърша онази проверка, която аз искам да съвпадне с приемането на длъжността от новия директор. Да назнача проверката, която да оцени състоянието на службата в момента", заяви Ангелов.

Кадровите противоречия между Аню Ангелов и Георги Първанов излязоха публично преди армейските висши назначения през май, когато министърът отказа да повиши съветника на Първанов по военната сигурност Николай Николов. Сега Първанов отхвърли две кандидатури на правителството за началник на военното разузнаване – ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев.

Ангелов продължава да държи на искането си службата да бъде поета от външен за системата човек, а Първанов подкрепя кандидатурата на сегашния заместник полк. Венцислав Истатков. Министърът сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС, и обяви, че ще проведе ревизия в службата.

От думите на Ангелов в четвъртък пролича, че се е засегнал от интервюто на президента Георги Първанов и е разчел в него намеци за своята непочтеност.

"Категорично отхвърлям всякакви намеци за непочтеност от моя страна. Г-н президентът много добре знае на кого е възложил веднага след срещата ни и разговора ни по отношение на неговото искане за повишаване на съветник от неговата администрация да ми се обади и да ме предупреди, че той оттегля това предложение. Този човек до следващата среща с президента така и не ми се обади. Ако ми се бе обадил, нямаше да има нито извънредно заседание на Съвета по отбрана, нито мое изслушване във военната комисия", каза Ангелов.

"Така че препоръчвам на господин президента да си търси непочтените хора в неговата администрация", завърши Ангелов, припомняйки събитията преди армейските назначения за 6 май.

Ангелов отхвърли и твърдението на президента, че е "зачеркнал понятието социална адаптация". Той каза, че в момента наредбата за изпълнението на тези задължения е в процес на вътрешноведомствено съгласуване и до края на месеца ще излезе в Държавен вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?