Първанов даде зелена светлина за помилване на Майкъл Шийлдс

Първанов даде зелена светлина за помилване на Майкъл Шийлдс

В ръцете на британското правителство е да реши дали да помилва английския футболен фен Майкъл Шийлдс, предадоха във вторник британски медии, които съобщиха за писмо на българския президент Георги Първанов.

В писмото се дава съгласие съдбата на Шийлдс да бъде решена на местно ниво. "Проблемът с Майкъл Шийлдс може да бъде решен и от съответните органи в Обединеното кралство. Вземайки предвид Конвенцията за трансфер на осъдени хора в чужбина (член 12), която е призната от всички европейски държави, всяка страна има право да намалява, амнистира или отменя дадена присъда според собствените си закони", се казва в писмото, цитирано от ББС.

Това означава, че решението дали да бъде помилван Шийлдс, зависи от британското правителство.

От “Дондуков”2 няма никаква официална информация за кореспонденцията на държавния глава по случая “Шийлдс”. Такава не бе открита и на сайта на президентството.

През май 2005 г. Шийлдс, който тогава бе на 19 години, пристигна в България след финала на Шампионската лига между отборите на Ливърпул и Милан. В пиянско изстъпление на Златни пясъци, той е влязъл в стълкновение с българския барман Мартин Георгиев и го е ударил с тухла по главата. Шийлдс бе осъден в България първо на 15, а после на 10 години затвор. Миналия септември той бе преместен за изтърпява наказанието си от България във Великобритания.

Шийлд винаги е твърдял, че е невинен, а петиция с 16 000 подписа за освобождаването му бе публикувана на сайта на британския премиер.

“Практиките и законодателството във Великобритания са сходни с механизмите за условно помилване на осъдени лица, включително тяхното освобождаване по хуманитарни съображения”, се казва в писмото на Георги Първанов.

Градският съветник на Ливърпул Джо Андеръсн, който е получил писмото, заявява: “Правителството има отговорността да разгледа това ново обстоятелство...Правителството няма алтернатива, защото няма опция за нов съдебен процес, а само да помилва Майкъл Шийлдс”.

Футболният фен на Ливърпул Граам Санки, който направи самопризнание за атаката срещу българския барман, впоследствие го изтегли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят