Първанов дава орден "Стара планина" на еврокомисаря Ферхойген

Президентът Георги Първанов подписа указ за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен на комисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Орденът е за ползотворно сътрудничество с България и за изключителния принос на Гюнтер Ферхойген за успешното протичане на преговорите за присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Днес правителството реши да предложи на президента да отличи писателя Дончо Цончев и първия български космонавт Георги Иванов.

МС предлага на офицера от мобилизационния резерв ген.-майор Георги Иванов Иванов да бъде дадено висше военно звание "генерал-лейтенант", както и да бъде награден с орден "Стара планина" без лента - първа степен с мечове. Предложението е по повод 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса.
Писателят Донче Цончев е предложен за орден "Стара планина", първа степен заради големите му заслуги към българската литература и по случай неговата седемдесетгодишнина.

Държавният глава издаде укази и за награждаване с орден "Мадарски конник".

Първа степен на ордена получават графиня Естер дьо Помери - за особено голямата ѝ благотворителна и дарителска дейност в подкрепа на българското здравеопазване и образование, и Фредерик Поузес, президент и председател на Борда на директорите на "Американ Стандарт" - за особено големите му заслуги за осъществяването на инвестиционни решения и откриването на нови работни места в България.

За особено големи заслуги за осъществяване на инвестиционни решения в България президентът награждава с "Мадарски конник" - втора степен Вилфрид Делкер - вицепрезидент и председател на "Американ Стандарт" и изпълнителен директор на Групата за арматура.

Споделяне

Още от България