Първанов доволен, че руския патриарх награждава Максим

Президентът Георги Първанов благодари на руския патриарх Алексий Втори за неговото застъпничество за българските медици на срещата си с него в Петербург.

Президентът Георги Първанов е предал на Руския патриарх Алексий Втори поздрави от Българския патриарх Максим и е изказал задоволството си, че българският духовен водач ще получи наградата на Фонда за единство на православните народи. Президентът се видя с Алексий Втори в Петербурт в последния ден от визитата си в Русия. Патриархът на Русия, който е шеф на православния фонд дава наградата за принос към православието на българския си събрат, след като две години по-рано я връчи и на самия президент Първанов.

Президентът и руският патриарх се информирали взаимно за развитието на православните църкви в България и Русия, предаде Дарик радио. В момента единството в БПЦ, за което Алексий хвали и Първанов, и премиера Симеон Сакскобургготски, отново е пред разпад заради започналата съдебна битка за църковни имоти. Москва обаче изцяло поддържа официалния синод, който бе легитимиран чрез приетия от НДСВ, БСП и ДПС нов закон за вероизповеданията.

Срещата на Първанов с Руския патриарх се състоя в Ивановския манастир, където се съхраняват част от мощите на Иван Рилски. На българския президент беше показана урната с мощите на светеца. В подземието на манастира е окачена и икона на българския чудотворец. В манастира освен това е погребан Йоан Кронщатски - чудотворец от времето на Александър ІІ, който е бил духовен наставник на императорското семейство и почитател на заветите на Иван Рилски.

Георги Първанов имаше и работен обяд с губернатора на Санкт Петербург Валентина Матвиенко, а по-късно се срещна с президентския пълномощник за северозападния федерален окръг Иля Клебанов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: