Първанов: Филмът на ББС за Могилино е част от антибългарска кампания

Първанов: Филмът на ББС за Могилино е част от антибългарска кампания
"Мен дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал". Това заяви в неделя президентът Георги Първанов по повод филма на Кейт Блюит от ББС "Изоставените деца на България", който разтърси не само Великобритания, но и цяла Европа и доведе до граждански призив за бойкот на България заради ужасяващите условия, при които се отглеждат деца с увреждания.

“В този филм има неща, които ние си ги знаем не по- зле”, коментира президентът и даде за пример репликата на една от жените за целите в работата ѝ - "да го подсушиш, да го облечеш, да го нахраниш". Това не е достатъчно амбициозно за модерна европейска държава, каквато трябва да бъдем, отбеляза Първанов по време на проведената тази неделя в Русе дискусия "За децата на България - открито и ангажирано", част от инициативата на президента "Българските дебати".

Във встъпителните си думи Първанов припомни, че в страната има 144 заведения за деца, от които 25 са за деца с увреждания.

В обобщението на дискусията той заключи, че за характера на реформата, свързана с отглеждането и развитието на децата у нас, за състоянието на детското здравеопазване и домовете за деца се мисли еднопосочно и ако има различия, то те са по детайлите и сроковете.

"Многократно съм поставял въпроса за данъчните облекчения при дарителските кампании по отношение на детското здравеопазване. Доколкото знам, отстъпките при дарение за здравния фонд за лечение на деца са 50%, а отстъпките за останалите - 5%. Не го намирам за справедливо”, каза Първанов.

Той настоя парламентът да вземе мерки, които да ограничат до минимум практиката за изоставяне на деца, тъй като над 90% от децата в домовете не са сираци. През шест месеца биологичните родители подновяват правата си, което пречи на осиновяването на децата и блокира възможността детето да получи своя нов шанс.

Първанов, под чийто патронаж се провеждат кампаниите "Българската Коледа", ще настоява част от събраните средства да бъдат пренасочени за превенция на майките в клиниките за наблюдение на бременността и въвеждане на най-съвременни методи и апаратура в ембрионалната медицина

Според президента стратегията за закрила на децата е добра, но в нея
липсват конкретни мерки с отговорници. Той ще създаде работна група за уточняване на 10 - 15 точки за конкретни действия. До средата на юни предстои нова, но по-тясна среща на същата тема, на която да се отчете свършеното и какво предстои до края на 2008 г.

Първанов посочи, че липсва координация поради многото административни структури в това направление, че няма мултифункционални екипи към домовете, съществуват финансови проблеми в тях, и че не е започнало ползването на оперативните програми. Той предложи да се създаде клуб "Приятели", в който българският бизнес и социалните общности, свързани с проблемите на домовете, да работят заедно.

Георги Първанов се изказа за диференциран подход към всяко дете с увреждания в домовете, както и да не се пристъпва самоцелно към закриване на домове. Освен това е необходимо повишаване на средствата за възнаграждение на персонала и решаване на вътрешните проблеми в домовете, за да се засили мотивацията за работа.

На форума, в който взеха участие и министри и депутати, дискусии предизвика изказване на председателя на Българската педиатрична асоциацията доц. Евгени Генев, че екип от специалисти трябва да прегледат основно децата с увреждания и да се определят тези, при които може да се постигне подобряване на възможностите им, а другите да се оставят единствено на обгрижване, предаде БТА. В България има общо 1.6 милиона деца, които не трябва да стават жертва на проблема "Могилино", заяви доц. Генев.

Социалният министър Емилия Масларова изрази тревогата си, че през 2007 г. над 1 200 деца са родени от момичета под 16 години и по-голяма част от тях са изоставени в социалните домове.

Министърът на здравеопазването доц. Радослав Гайдарски подчерта, че ниското заплащане е проблемът, който лишава от професионални грижи болните деца в домове, както в Могилино. През последните години сестрите там са вземали по 180 лв, колкото и санитарите и дори с последните повишения парите на персонала в българските домове остава нисък и не отговаря на тежката работа с болните деца.

“Президентът Георги Първанов не бива да се поддава на информациите и внушенията от българското правителство, че срещу нас има организиран заговор”, коментира по-късно в неделя проф. Кръстьо Петков думите на президента за антибългарската кампания.

“Нито ЕС, нито Великобритания, а още по-малко MI5, както смятат някои правителствени люде, са заинтересовани да ни компрометират на базата на трагичното състояние на домовете за деца с увреждания”, каза Петков.

Още по темата
Още от България