Първанов: "Газпром" да зачита суверенитета на България

Първанов: "Газпром" да зачита суверенитета на България
Обтегнатите отношения на българското правителство с "Газпром" получиха потвърждение и от безпрецедентно острия тон, с който президентът Георги Първанов посъветва руския държавен монополист да не се бърка във вътрешни за страната ни решения.

Много моля "Газпром" да не определя с кого ще е контрактът за доставка на природен газ, моля нашият суверенитет да бъде зачетен, каза Първанов на пресконференция в събота, при закриването на енергийния форум, организиран под негова егида.

Думите му бяха по повод изказването на представителя на "Газпром" Станислав Циганков в петък, че ще изчакат да изтече договорът за газови доставки с България през 2010 г. и ще търсят директен контакт с потребителите, за да избегне контракт с "Булгаргаз", за която даде да се разбере, че именно нея Русия счита за посредник.

След газовата криза през януари София поиска нов договор за доставки с "Газпром", но без посредници, като Първанов декларира желание да отпаднат сегашните контролирани от "Газпром" посредници "Овергаз" и "Винтерсхал", а споразумението да е директно с държавната "Булгаргаз".

"Аз общувам на държавното ръководство в Русия и няма да обсъждам претенциите на "Газпром", повиши тон президентът.

"Няма да коментирам претенциите на която и да е фирма", добави Първанов.

Да не се подписва прибързано за "Южен поток"

Заради отказа на България да предостави част от националната си газопреносна мрежа на руснаците за трасето на "Южен поток", руският премиер Владимир Путин отказа участие в енергийния форум на Първанов, тъй като стана ясно, че в София няма да може да се подпише споразумението по проекта.

Има възможност това да стане при визитата на премиера Сергей Станишев в Москва, който заминава там в неделя.

Първанов обаче даде да се разбере, че не е желателно Станишев да подписва за "Южен поток" сега, а на обща среща на всички страни, участващи в "Южен поток", която се очаква да е през втората половина на май.

"Предлагам да не натоварваме премиерската визита със свръхочаквания. Не е фатално, ако подписите не бъдат сложени сега - не сме в такъв цайтнот, за да решаваме нещата прибързано", каза Първанов.

Според него разговорите на Станишев в Москва няма да са леки. "Така както аз при откриването на годината на България в Русия бях принуден да водя преговори, неизбежно и на премиера Станишев ще му се наложи да поеме този кръст", каза държавният глава.

В същото време той препоръча и договорът за газовите доставки, и за "Южен поток", да се финализират до края на май, а не по-късно, когато ще е разгарът на предизборната кампания и "върху договорите ще падне сянката на предизборен дебат, а после ще има ново правителство".

"Към подписването на "Южен поток" трябва да се върви бързо, но не прибързано. Договорът ще се подпише тогава, когато се изчисти всичко. Това може да стане след няколко дни, но и на срещата, която да се състои между страните участнички в проекта", каза Първанов.

Той припомни, че по време на визитата си в Москва през февруари е поставил въпроса с пакетното придвижване на двата договора.

"Тогава на политическо ниво нямаше възражения и тъкмо за това сега реагирам на разни идеи, които витаят в пространството и в кулоарите, че този проблем може да почака", заяви президентът по повод позицията на "Газпром" контрактът за газовите доставки да бъде отложен след края на 2010 г.

"Не искам газовиците и енергетиците, при цялото ми уважение, да диктуват политическия дневен ред. Това, което е договорено на политическо ниво – работа е на експертите да го реализират", коментира Първанов.

Шматко: Има готовност за компромиси и от двете страни

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко заяви в събота, че за "Южен поток" има сериозно сближаване на позициите между двете страни и ако договорът не се подпише след дни в Москва, това ще стане в най-скоро време.

Той посочи, че двете страни са готови да постигнат компромис и напомни на България да спази политическото си обещание да се включи в "Южен поток”.

"И двете страни трябва да имат разумни позиции и готовност за компромис”, каза Шматко след края на срещата си със Сергей Станишев.

Президентът Първанов от своя страна коментира, че няма проблем, ако в някаква малка отсечка се наложи включването на съществуващата газова мрежа на България в "Южен поток" при търговски условия, които са изгодни за страната.

От самото начало сме отстоявали националния и европейски интерес, държим тези принципи, договорени преди малко повече от година, да бъдат спазени, нищо повече, каза той.

Той отново защити руския проект, като каза, че е крайно време ЕС да разбере, че газопроводът трябва да заеме своето място. "Не можем да си затваряме очите, че той се подкрепя от все повече страни от ЕС, че ще бъде изграден с участието на европейски фирми, а потребители ще бъдат гражданите на Европа", каза Първанов .

По думите му "всяка схоластика, всяка идеологизация на проекта на вършат работа".

На въпрос дали Русия не е изгубила доверието като надежден партньор след януарската криза и дали България не търси повече участието в "Набуко", Първанов коментира, че за нас е важно през страната да минават колкото се може повече тръби.

Компромисна декларация

На форума, определен от Първанов като "уникален" и "жив", беше подписана с консенсус декларация, включваща нови принципи и политики за енергийната сигурност и партньорство в Европа.

От крайния текст отпадна частта за необходимостта за достъп на трети страни до съществуващите енергийни инфрастуктури. Тя беше оспорена от руските представители, тъй като Москва не желае да допуска чужди оператори до мрежата си. Въпреки съпротивата на руснаците срещу записването на прозрачността в газовия сектор, в крайния вариант на документа този текст все пак фигурира.

Първанов коментира, че декларацията била обект на спорове до последния момент. Пред журналисти президентът се показа и като посредник между Москва и Вашингтон, обявявайки, че е упълномощен и от САЩ, и от Русия да каже, че те високо оценявали резултатите от софийския форум. По думите му техни представители за пръв път от много години насам водили енергиен диалог и то именно в София. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?