Първанов готов да се срещне с Кадафи в Триполи

Първанов готов да се срещне с Кадафи в Триполи

Готов съм да замина за Триполи, да разговарям с ръководителя на Първосептемврийската революция в Либия Муамар Кадафи по всички въпроси от дневния ред на двустранните ни отношения. Това обяви в четвъртък президентът Георги Първанов, след среща с гостуващия у нас държавен глава на Сърбия Борис Тадич.

Преди близо три седмици Първанов получи покана от Кадафи, чрез либийския посланик в София. Това стана по повод разпространеното изречение на либийския ръководител за петте български медсестри от речта му пред Арабската лига: “Кълна се в Аллах, няма да ги освободя”, което впоследствие се оказа грешен превод. Още след като поканата беше обявена, анализатори коментираха, че едно подобно посещение би било рисковано, ако предварително с Кадафи не са договорени рамките, в които ще се движат разговорите за петте осъдени на смърт българки по СПИН делото.

През януари либийският лидер Муамар Кадафи е предложил българската страна да влезе в директен контакт със семействата на заразените от СПИН деца. Кадафи е заявил това на сръбския президент Борис Тадич, по време на посещението му в Джамахирията.

Днес Тадич коментира, че предложението на Кадафи не трябва да се разглежда като признаване на вина от страна на България, а в контекста на културата и обичаите на Либия. За тази страна проблемите не се решават само със срещи на държавно ниво, дори семейството има изключителна роля, когато става дума за междудържавни отношения, коментира Тадич след срещата си с Първанов.

Въпросът за евентуални преговори със семействата на над 400 деца в Бенгази, заразени с вируса на СПИН, бе повдигнат за пореден път в края на миналата година. Тогава либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам директно предложи България да изплати компенсации на страдащите семейства и така да “откупи” освобождаването на петте българки.

Всички български институции – парламент, президент, правителство, реагираха еднакво отрицателно и обявиха, че всяко действие, свързано с плащане на компенсации, е признаване на вина за петте медицински сестри.

Позицията на България е, че петте българки са невинни и това се доказва от международните експертизи на СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази.

Аз съм готов да водя разговори за съдбата на нашите сънародници, но не бих водил преговори, които биха могли да хвърлят сянка върху невинността на българските граждани, обяви тогава президентът.

Той коментира още, че проявява разбиране към драмата на заразените деца и техните семейства и затова приветства плана на Европейската комисия за подкрепа на пострадалите фамилии.

Още тогава Първанов повтори идеята да се създаде фонд, който да обезпечи реализацията на този план.

Заразените със СПИН деца и техните страдащи фамилии не са само проблем на Либия, а и на България, която е част от международната общност, каза днес Георги Първанов. Като реалистичен механизъм той отново посочи съществуването на европейски фонд за подпомагане на болните либийски деца.

Въпросът със страданието на семействата от Бенгази обаче и въпросът с осъдените на смърт български медици не бива да се свързват и противопоставят, каза държавният глава.

Президентът заяви и надеждата си, че на 31 май ще бъде направена позитивна стъпка и делото срещу българските медици в Либия ще бъде върнато за доразглеждане на по-ниска съдебна инстанция. Това е крайната дата, до която Върховният касационен съд на Либия, перд който се обжалваха смъртните присъди на петте българки и палестинския лекар Ашраф, трябва да излезе с решение.

Споделяне

Още от България