Първанов готов на вето заради отпадането на облекченията за млади семейства

Президентът Георги Първанов ще реши дали да наложи вето над промените в Закона за облагането на доходите на физическите лица, приети на второ четене, в частта им за отпадането на облекченията за млади семейства, когато разбере мотивите на управляващите за отменянето на преференцията. Това каза Първанов в петък на среща със студенти в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

В сряда премиерът Бойко Борисов поиска от депутатите в парламента да не махат облекченията за млади семейства в доходния закон. Когато отправи молбата си, народните представители вече бяха приели промените в закона, включително бяха гласували и отпадането на преференцията. Мотивите и на депутатите, и на финансовото министерство за мярката бяха, че преференцията на практика не е работила, откакто е била приета преди една година, и няма смисъл да остава в закона.

Премиерът обаче се изказа в посока, че възможността млади семейства да намалят данъка върху дохода си с лихвите по ипотечни кредити, теглени за жилище, няма да ощети кой знае колко бюджета от недовнасянето на данък.

След като стана ясно, че промените в закона са вече приети, юристи обясниха, че връщането на предишното положение може да стане само по два начина – или с вето на президента върху промените, или с предложение за ново изменение, което обаче не може да стане по-рано от 6 месеца.

В петък президентът каза, че "не е много далновидна приетата мярка и няма да се спестят много ресурси за държавната хазна".

"При решаването на въпроси с такава социална значимост трябва да има по-голяма публичност и яснота", каза той и допълни, че иска да разбере официалната позиция на управляващата партия по въпроса - дали това е грешка или отпадането на облекченията за младите семейства е целенасочено действие. Едва тогава ще реши дали да наложи вето върху закона.

Президентът каза още, че ще коментира бюджета за следващата година, когато той стане факт, защото непрекъснато се правели промени в движение.

"Когато подписвам указа, ще изкажа своята позиция, но не допускайте, че може да има вето върху Закона за държавния бюджет”, заяви той. "Правителството има подкрепата на огромно мнозинство избиратели и то ще трябва да работи с бюджет, който намира за добър. Но по отделни постановки в данъчните закони аз мога да бъда и по-радикален”, закани се държавният глава.

Първанов отрече да има напрежение между него и правителството, което иначе се вижда и от непредубедените. "Дискусиите биха могли да бъдат полезни, ако всеки от нас направи своите изводи", каза той и допълни, че не би си позволил в дебатите с правителството да има личен елемент, защото "това не е редно", но ще продължи да изразява позиция по важните за развитието на страната въпроси.

Споделяне

Още от България