Първанов гръмнал вписан в Червената книга див козел

Първанов гръмнал вписан в Червената книга див козел

Президентството нито потвърди, нито отрече информацията, че докато е бил на официалното посещение в Узбекистан миналия месец, Георги Първанов е ходил на лов и е отстрелял защитен животински вид.

"По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената му от домакина програма и през цялото време на визитата е бил придружаван от министър-председателя на Узбекистан", бе единственият коментар от прессекретариата на държавния глава в сряда.

Тя е по повод публикация на електронното издание Фергана.Ру*, която хвърля светлина върху един от четирите дни на визитата- 7 ноември, когато според официалните съобщения президентът е бил в Самарканд, където присъствал на подписването на протокол за установяване на партньорски отношения между Самарканд и Пловдив.

Кореспондентът на Фергана.ру обаче разказва за разигралото се същия ден в Нарутинския държавен резерват “развлечение на страстния български ловец”.

В Узбекистан отново ловуват редки животни. Сафарито и външнополитическата активизация на страната са съпроводени с политически воаяжи. На летищата в Ташкент, Ургенч и Нукус отдавна не е рядкост появата на арабски шейхове с ловно снаряжение. А високопоставен първопроходец от Запада стана президентът на България Георги Първанов.

Според член 204 от НК на Узбекистан “нарушаването на режима в защитени природни територии, довело до голяма щета (от сто до триста минимални заплати) или до други тежки последствия се наказва с глоба до 50 минимални заплати, лишаване от определено право за 5 години или с до 2 години поправителен труд”.

Високият гост пристигнал в кишлака Горен Хаят в Джизакската област на Узбекистан рано сутринта на 7 ноември. Преди това той се ползвал от гостоприемството на фирмата “Джизак-биоспектър”, която притежава щраусова ферма и почивна база на брега на езерото Айдаркул.

Повече от 100 души - свита, прислуга и охранители - нарушили спокойствието на обитателите на Нарутинския държавен резерват заради няколко изстрела по планинските козли. Трябва да се отбележи, че този факт не е попаднал в официалното съобщение за резултатите от посещението на държавния глава на България в Узбекистан.

Преди пристигането на г-н Първанов работниците в резервата няколко дни разчиствали една пътека, за да не би гостите да се наранят в клоните на дърветата и да не се спънат в някой камък. Ловът заедно с изкачването в планината и връщането отнел около половин ден.

На българския президент вероятно е било издадено разрешение за лова от Министерския съвет на Узбекистан. Затова на представителите на държавния Комитет за защита на природата и на държавния биоконтрол им останало само да помогнат на господин Първанов успешно да половува. Сътрудниците на Айдаро-Арнасайската инспекция на държавния биоконтрол взели най-активно участие в подготовката на посещението и организацията по посрещането на гостите при езерото Айдаркул.

За да се придаде на сафарито поне някаква легитимност, Министерският съвет периодично издава разрешения за отстрелване на единичен екземпляр от включения в Червената книга животински вид на територията на държавния горски фонд, но не и в резервата. С тази казуистика не може да се скрие обстоятелството, че архарите в горското стопанство отдавна са избити от местните бракониери.

Изстрелът на г-н Първанов обаче е прогърмял не в ловно стопанство, а на територията на резерват, където ловът е забранен. Желанието да се угоди на високопоставения гост е надделяло над необходимостта да се спазват законите на страната.

В свое интервю президентът Първанов разпалено казва: “Българските политици и държавни деятели са отговорни за повишаване жизненото равнище на населението, за защитата на българската национална идентичност и култура, съхраняване на екологичния баланс в страната и региона”.

Хубава страна е България, но ето че на бившия комунист Първанов, помнещ навярно все още ловните забави от живковско-брежневските времена, му се приискала екзотика. И гостоприемните домакини не се изложили.

Нещо повече. Пътят от главното шосе до селищата Хаят и Ухум бил страшно разбит – около пет километра дупка до дупка. Затова в навечерието на българския десант подгонили работници, които едва успели да направят козметичен ремонт на пътя. Работниците обаче уверили местните жители, че догодина пътят ще бъде основно ремонтиран и асфалтиран. Този факт сам по себе си говори, че “царският лов” ще продължава.

По всичко изглежда, българското посещение е само началото. Служителите на резервата очакват с ужас поредното посещение на някой друг стратегически партньор на Узбекистан. Та нали ловът страстно обичат и кралят на Испания Хуан Карлос Първи, министър-председателят на Русия Владимир Путин...

Заплащаният с валута лов, както и ловът на българския президент, всъщност не е спорт. Нито един пристигнал с пушка човек не ходи по следите на дивото животно. Жертвата е подгонена и насила докарана на мушката на ловеца, за което той често даже и не подозира. Тоест, ловът в случая не се отличава от стрелбата по панички.

Разбира се, няма особена доблест в това да уличиш далечния български президент, че е извършил неблаговидно деяние. Над главата на г-н Първанов всеки момент може да надвисне брадвата на европейските “зелени”. И това ще е справедливо. Но козлите, макар и да са диви, все пак са наши. Те са част от животинския свят на Узбекистан. Все още един несправедлив свят.

*Фергана.ру е електронно издание, регистрирано и списвано в Москва, един от най-популярните източници, посветен на живота в средноазиатските страни от бившия Съветски съюз.

**Архар (лат. Ovis ammon) – двукопитно млекопитаещо. Обитава планинските райони на Средна и Централна Азия и южен Сибир. В световната Червена книга е вписан като застрашен вид, чиято численост и разпростланение постепенно намаляват под въздействието на негативни фактори. В Узбекистан все още живеят около 1200 архари.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?