Първанов и БСП не искат разсекретяване на досиета

Президентът Георги Първанов и наследилият от него лидерството в БСП Сергей Станишев в един и същи ден се обявиха срещу разкриването на архивите на бившата Държавна сигурност.

Държавният глава се противопостави на идеята за разсекретяване на досиетата като заяви, че това е тема от миналото, която се експонира по време на избори и разделя обществото.

"Парламентът ни връща в епохата на тежко идеологическо противопоставяне", обяви Първанов във Перник, цитиран от БНР.

В същото време и лидерът на БСП Сергей Станишев коментира на "Позитано" 20, че въпросът с разсекретяването на досиетата се раздухва от десните сили всеки път преди избори, а в случая от НДСВ.

Станишев дори заподозря координация в действията на бившия и настоящия премиер.

В отговор на питане от лидера на Демократи за силна България Иван Костов за това как се изпълнява законът за защита на класифицираната информация, премиерът Симеон Сакскобургготски заяви изненадващо миналия петък, че са необходими промени в закона, с които архивът на Държавна сигурност да стане публичен. Подкрепи го и шефът на парламента Огнян Герджиков, според който вече не трябвало да се плашим от миналото, все пак сме на 15-ата година от падането на тоталитарния режим.

"Много интересен е фактът, че по време на парламентарния контрол Симеон Сакскобургготски се зае да отговори на въпроса на Иван Костов. Очевидно това е съзнателно решение, тъй като той по принцип не обича да отговаря на актуални питания на депутати. Ако бях почитател на конспиративните теории, щях да припозная координация на действията на Костов и Симеон," заяви Станишев, според който е необяснима промяната в позицията на НДСВ, която именно преди две години затвори досиетата.

Той заключи, че идеята за отварянето на досиетата очевидно ще се използва с предизборна цел, което обаче нямало да помогне на НДСВ.

Димитър Иванов шантажира царя

Царят няма да отвори досиетата, защото не е в негова полза. Как ще приеме обществото например изкарването на данни, че еди-кой си депутат от управляващите е лекуван два пъти за психично заболяване? Така шантажира премиера бившият шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов в изявление за "24 часа". Според Иванов, над който тегнат подозрения, че е изнесъл голяма част от архива на политическата полиция, в разработките имало замесени освен имената на агенти и доносници и "други имена, човешки съдби". Как ще бъдат защитени тези хора, като няма такива механизми сега?, пита о.з. полковникът, бивш собственик на левия в. "Дума", а сега на "Земя". Според него, Симеон е успял да успокои общественото мнение, че няма да има нов "Досиегейт", няма да има скандали. Затова, той не вярвал да рови отново. Иванов предположи, че премиерът не се бил изразил точно пред парламента.

Еволюцията в позицията на НДСВ, по чиято воля през 2002 г. бе отменен законът за досиетата, още в петък бе свързана с изборите догодина. Сакскобургготски използва закона за досиетата, за да прочисти листите на НДСВ преди изборите през 2001 г.

Депутати от дясната опозиция се обявиха за изключване на архива на ДС от обхвата на класифицираната информация. Царисти пък обясниха, че няма проблем и сега в закона, ако той се спазва, тези материали да излязат наяве.

Шефката на Държавната комисия за защита на информацията Цвета Маркова поиска глоби и механизми за контрол над министрите, които не разсекретяват документите в срок.

Премиерът обаче не отговори защо министрите му нарушават закона за класифицираната информация и вече две години не предават тези документи на Държавния архив като отменят защитата им заради изтеклия срок. Затова и Костов не остана доволен от отговора на Симеон. По думите му скриването и продължаването на укриването на информацията е начин за укриване на миналото, от което се интересуват много български граждани, а документите нямат отношение към националната сигурност на България.

ОДС и СДС пишат проекти за отваряне на досиетата

Парламентарната група на ОДС е определила екип, който да подготви промени в Закона за защита на класифицираната информация, съобщиха от пресцентъра на партия Демократи за силна България (ДСБ). В екипа, който ще подготви измененията, са заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев и депутатите от ОДС Йордан Соколов и Елиана Масева. Още в петък премиерът обяви, че НДСВ ще разчита на опита на Соколов в разсекретяването на досиета.

Лидерът на ДСБ Иван Костов е коментирал, че ако министър-председателят е искрен в искането си за отваряне на досиетата, трябва първо да се освободи от министрите, за които има информация, че имат досиета.

По-рано във вторник, и зам.шефът на НИС на СДС Владимир Кисьов обяви, че СДС ще подготви и внесе в Народното събрание проект за промени в Закона за защита на класифицираната информация, с които да се регламентира разсекретяването на документи, чиито срок на класификация е изтекъл. След приемането на измененията в закона няма да има никакво извинение и в спешен порядък цялата информация, свързана с досиетата, ще трябва да бъде предоставена в Държавния архив.

Няма никакво оправдание защо информацията за периодите до 1984 г. не е в Държавния архив, никакво оправдание няма и за несвършената работа на министерствата във връзка с декласификацията на информацията, заяви Кисьов по повод изказването на министър-председателя Сакскобургготски.

Кисьов припомни, че преди да отговори на питането на Костов, СДС е поставила искане министрите да изпълнят закона и да предадат цялата документация в Държавния архив. Народният представител от СДС Лъчезар Тошев отправи две питания по този въпрос към министър-председателя, а депутатът Йордан Бакалов - няколко към министъра на вътрешните работи, допълни Кисьов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: