Първанов и ГЕРБ в схватка за телевизионно време

Първанов и ГЕРБ в схватка за телевизионно време

Обявената за петък в 9.30 часа пресконференция на президента Георги Първанов, на която се очаква да даде първи публичен коментар за поискания му от ГЕРБ импийчмънт, бе отложена за по-късен час – 14 часа. Причината, която бе потвърдена и от прессекретариата на държавния глава е, че управляващата партия е решила да измести петъчния парламентарен контрол в 9 часа и така да отнеме телевизионното време по БНТ, което президентството е ангажирало за пряко излъчване на пресконференцията.

Контролът се предава пряко по БНТ и БНР по закон. Обичайно започва в 11 часа и се продължава до 14 часа. Тази седмица обаче ГЕРБ реши контролът да се предава само до 12 часа заради прякото предаване по БНТ на състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини от Гармиш-Партенкирхен.

В края на пленарното заседание в четвъртък обаче ГЕРБ внезапно реши да премести парламентарния контрол от 9 часа. Тъй като по закон БНТ е длъжна да го предава, изявата на държавния глава, предвидена да се излъчва на живо от 9.30 ч., автоматично отпада от програмата на държавната телевизия.

От прессекретариата на президента обаче реагираха мигновено със съобщение, че часът на пресконференцията се измества в 14 часа.

Така скандалът, тръгнал от едно телевизионно шоу с участието на министър Симеон Дянков, прерасна в задочна схватка за друг тв ефир. С пренареждането на събитията за петък зрителите на БНТ ще имат възможност да проследят брифинга на Първанов, посветен на стратегия "България 2020" и за отношенията между институциите. Телевизията вече е организирала прякото излъчване на мероприятието, като е разположена подвижна телевизионна станция на “Дондуков“ 2.

Споделяне

Още по темата

Още от България