Първанов и Нинова се срещнаха на конгреса на "Единна Русия"

Двамата лидери се обявиха против санкциите за Москва, нямало сигурност без нея

Първанов и Нинова се срещнаха на конгреса на "Единна Русия"

Лидерите на двете леви парламентарно представени партии у нас – БСП и АБВ, които започнаха да демонстрират опити за сближаване преди предстоящите президентски избори у нас, се срещнаха не къде да е за първи път, а в Москва. Поводът е 15-ят конгрес на създадената от Владимир Путин партия "Единна Русия". Корнелия Нинова и Георги Първанов на практика защитиха едни и същи тези. Двамата лидери призовали, независимо един от друг пред делегатите на руската формация, европейските санкции върху Москва да бъдат свалени незабавно.

Съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и против Русия, обяви лидерът на АБВ Георги Първанов на форум в Москва и призова за снемане на евросанкциите срещу Руската федерация.

В неделя той участва в кръгла маса на тема: "Светът през 2016 г. Предизвикателства и възможности" в рамките на XV конгрес на управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия". Той присъства като почетен гост, съобщиха от пресцентъра на АБВ на следващия ден.

Според Първанов за България дилемата "Европа или Русия" за България е измислена. Според него в момент, когато се използват всякакви лостове за оказване на натиск срещу Русия, България не трябва да допуска да бъде превърната в заложник на западните регионални "ястреби”, да я използват за враждебни действия срещу Русия.

Първанов подчертал необходимостта от изключване на войната от арсенала на международната политика и укрепване на системата за международна сигурност, в чийто център стои ООН, информираха от пресцентъра му. Той отделил специално внимание на ситуацията в Югоизточна Европа, в частност в областта на енергетиката. Първанов се обявил за възобновяване на диалога по големите енергийни проекти за доставка на енергоресурси и бъдещето на ядрената енергетика.

Първанов още се надява на АЕЦ "Белене"

По време на посещението си в Москва Първанов се е срещнал с председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин. Двамата са разменили мнения по актуалната ситуация в Европа и на Балканите. Споделили са общо разбиране за необходимостта от засилване на диалога между държавите, за сваляне на напрежението и намиране на дипломатически решения на съществуващите проблеми, съобщиха от АБВ.

Първанов и Наришкин са установили още, че въпреки наличието на значителен потенциал за развитие на икономическите отношения между двете страни, тяхното сегашно състояние е неудовлетворително.

Георги Първанов отново обърнал внимание, че трасетата на енергоресурси, заобикалящи България, не са нито по-евтини, нито по-сигурни, и изрази надежда, че в крайна сметка "Южен поток" ще мине през България. Той подчертал, че след решението на арбитражния съд по АЕЦ "Белене" са необходими съгласувани действия между двете страни, но най-добър вариант остава ускореното строителство на нова ядрена централа.

"Не толкова отдавна ни се удаде заедно с руската страна да подпишем пакет договорености за развитието на крупни енергийни проекти в интерес на региона и на Европа като цяло. Днес, в различно време се събират различни групи държави, някак си договарят помежду си някакви проекти, след това се разделят по някакви причини и всичко се повтаря в друга конфигурация. За съжаление, вариантите на трансгазовите доставки, които се обсъждат в последно време, заобикалят региона”, заявил лидерът на АБВ, цитиран от пресцентъра на партията му.

"Южен поток” имаше всички шансове да се превърне не само в регионален, но и в европейски проект. За съжаление, не стигнаха воля, въображение и гъвкавост, за да се реализира той. Аз неведнъж съм се изказвал критично и по адрес на Брюксел- за демонстрирания от него двоен стандарт, и по отношение на българските правителства- за тяхната нерешителност, и по адрес на определени руски субекти в сферата на енергетиката, чиито действия допринесоха проектът да не успее да стане необратим. Нещо подобно се случи и в областта на ядрената енергетика. Заети преимуществено с идеологически спорове по проекта "Белене”, ние изпуснахме възможността да дадем тласък на българската икономика”, заявил Първанов.

Според него е "необходимо колкото може по-бързо да се премине към по-кооперативни форми на отношение, да изпълним с ново прагматично съдържание програмите за Източно партньорство и Черноморския район, да се активизират връзките с държавите в Каспийския басейн и Централна Азия, отчитайки регионалните особености и потребности”.

По думите му България е силно заинтересована от провеждането на такава дискусия. "Ние имаме натрупан актив от доверие в отношенията си с тези държави, експертиза в сътрудничеството с тях, опит в междурегионалното общуване, идеи и инициативи в тази област. И като добронамерен съсед, и като член на ЕС моята страна е способна да участва активно в провеждането на съответната политика”, казал още Георги Първанов.

Сергей Наришкин предал "специални поздрави на Георги Първанов от президента на Руската федерация Владимир Путин", съобщиха още от пресцентъра на АБВ.

БСП ще задълбочава междупартийните отношения с "Единна Русия"

Среща с Наришкин, според официалните съобщения на пресцентъра на БСП, е провела и председателката на партията Корнелия Нинова. Двамата обсъдили санкциите, наложени на Русия, и позицията на БСП за тяхното премахване, както и за отмяна на списъка за забрана за пътуване в ЕС на лица от Руската федерация. "Тези санкции нанесоха вреди на българската икономика, селско стопанство и туризъм. Ние настояваме за тяхната отмяна", каза Корнелия Нинова. Ние сме за развитието на добросъседските отношения и против конфронтация и политики, които водят да военно противопоставяне в нашия регион и ни вкарват отново в надпревара във въоръжаването.

Междувременно Нинова е провела среща и с лидера на "Единна Русия" Борис Гризлов, с когото се е разбрала да задълбочи междупартийните отношения.

Пред делегатите на конгреса пък Нинова е обявила, че БСП е против участие на България в морската инициатива на Румъния в Черно море и включването на България в регионални военни формати, както и за пореден път е подчертала, че социалистите са за отмяна на санкциите срещу Русия.

За официална среща между Нинова и Първанов от партийните пресцентрове не бе съобщено нищо, въпреки че такава се очаква още от началото на инициативата на БСП за създаване на Общ фронт (ОФ) срещу ГЕРБ. Депутати от левицата обясняват, че "да, най-вероятно ще разговарят на място, защото е по-спокойно отколкото в България", но пък други техни колеги твърдят, че не е необходимо "двама партийни шефове да идат до Москва, за да си поговорят".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?