Първанов и Сидеров премериха сили в Кърджали

Първанов и Сидеров премериха сили в Кърджали

Няма информация за сблъсъци и инциденти между привържениците на кандидат-президентите Георги Първанов и Волен Сидеров, чиито митинги се състояха по едно и също време в петък в Кърджали.

Полицията в града осигури засилени мерки за сигурност. Освен от местните полиции двете предизборни събития бяха охранявани от три автобуса с полицаи от съседните градове.

По думите на кмета на града Хасан Азис евентуалното напрежение може да се очаква хората, които са дошли на срещите от други населени места, а не от местните жители.

Срещата с избиратели на кандидат-президентска двойка на “Атака” Волен Сидеров и Павел Шопов се състоя в градския културен дом. Понеже сградата, която събира около 450 места, бе препълнена с поддръжници на националистите, организаторите поискаха да излязат на площада. Полицията обаче не разреши това с мотива, че може да се стигне по инциденти с привържениците на Първанов.

Волен Сидеров, който според социологически прогнози може да стигне до балотаж с настоящия президент, покани Първанов на диспут в Кърджали още в петък вечерта. Той подчерта, че партията му никога не е заставала срещу малцинствата и всеки, който се определя като българин, би бил добре приет.

Сидеров призова всички християни и мюсюлмани, които се наричат българи, да се борят за единна и неделима България, в която да живеят с равни права и задължения.

Първанов: Няма място за етнизиране на политиката

Митингът на кандидат-президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин се състоя на спортната площадка "Арена-Спартак", където присъстваха около 4 000 души. В предизборния концерт участваха Хайгашод Агасян, Иво Папазов-Ибряма, Недялко Йорданов, танцовата трупа на Нешка Робева, фолкпевицата Ивана.

Някои хора се опитват да представят Кърджали като арена на етнически сблъсъци, но това няма да се получи, каза Първанов, чийто предизборен слоган гласи, че е президент на всички български граждани.

Няма място повече за етнизиране на политиката, изтъкна Първанов и допълни, че политиката ще бъде полезна на Кърджали, на смесените райони и на България, когато започне да произвежда решения за всеки един от гражданите. Той настоя за откриване на нови ГКПП-та, шанс за хората от региона да използват по- ефективно средствата от европейските фондове и за решаване на проблемите със здравеопазването и образованието.

По думите му Кърджали е символ на етническа и религиозна толерантност.

“Ние трябва да дадем сериозен урок на всички онези търсачи на силни усещания в политиката, които след като разбраха, че изчерпват потенциала на идеологическото противопоставяне, решиха да потърсят ново убежище в псевдонационализма и в омразата”, каза Георги Първанов.   

Той призова за ново единение, което да има своите корени в историята, в успехите на българските творци, спортисти, граждани.

Кандидат-президентската двойка на "Атака" Волен Сидеров и Павел Шопов бяха посрещнати с погача и сол и с възгласи "Волен - президент!" и "Победа!" в културния дом в Кърджали. Сред лозунгите бяха "500+15 години турско робство стигат" и "С имунитет, без имунитет - народът е с теб", предаде БТА.

Сидеров: Какво общо имат хората на Доган с трудовите мюсюлмани?

Пред препълнената зала Сидеров каза, че "Атака" никога не е заставала срещу малцинствата. Всички български патриоти са добре дошли при мен, без значение от раса, етнос и религия, допълни той. Сидеров попита какво общо имат Юнал Лютфи, Йордан Цонев, Христо Бисеров и Лютви Местан с трудовите мюсюлмани, които с честен труд си изкарват прехраната. За тези хора, които биват лъгани ние сме еднакво загрижени, заяви кандидат-президентът.

"Атака" е против феодализма, ние искаме народно управление и социална държава, в която да има ясни правила, държавност, да няма политическа и криминална мафия, каза Волен Сидеров. "Атака" е за равни права и задължения, тя не е расистка или ксенофобска, отбеляза той.

Българският президент трябва да умее да разобличава всички щети нанесени на българския народ, посочи Сидеров. По думите му президентът Първанов е построил правителството и това е основната причина, заради която Сидеров излиза на изборите срещу него. За мен Георги Първанов днес е кандидатът на ДПС, заяви Волен Сидеров и посочи "политическите прегрешения на Първанов,

за които трябва да плати цена". Сред тях той изброи неизразеното отношение към приватизационни и концесионни сделки, към намаляване числеността на Българската армия, към затварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй", към разполагането на чужди военни бази у нас.

Кандидатът за вицепрезидент Павел Шопов каза, че в частен разговор социоложка е признала, че въпросът сега не е балотаж между Георги Първанов и Волен Сидеров, а за победа на Сидеров още на първи тур на 22 октомври. Той призова социолозите и политолозите да дойдат тук.

“Нека дойдат тук и от лайнометната телевизия бТВ, нека да викнем - Долу бТВ!, и да започнем изхвърлянето им от българския екран - тях и всичките им слуги", каза Шопов. Той призова репортери, фотографи, оператори "да не се продават за сребърници". 

Споделяне

Още от Избори 2006

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?