Първанов и Цветанов пак се обвиняват за "Октопода"

Първанов и Цветанов пак се обвиняват за "Октопода"

Разправията между вътрешния министър Цветан Цветанов и президента Георги Първанов за това кой е в по-тесни връзки с Алексей Петров - Трактора продължи и в петък

“Президентът се превръща в говорител на Алексей Петров“, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов и посочи, че поради тази причина не възнамерява да отговоря на петте въпроса, зададени му преди ден от Георги Първанов.

Президентът от своя страна заяви, че "вече става доста досадно това усилие да се върти политическия живот в страната около оста Цветан Цветанов – Алексей Петров".

"Не смятам повече да се занимават с този дебат. Това е дебат на ъндърграунда, мен не ме засяга", посочи Първанов.

"Нека някой да ми отговори кой го въведе в бизнеса, кой го въведе в службите и кой го е въвел в политиката, но във всеки случай сега, убеден съм, най-големи усилия, при това резултатни, за включването на личността Алексей Петров прави самият Цветанов", заяви Първанов.

Скандалът тръгна в четвъртък, когато вътрешният министър коментира пред репортери, че Първанов е политическият гръб на смятания за глава на "Октопода" бивш служител в ДАНС Алексей Петров. Тази теза бе лансирана от бившия висш служител в "Мултигруп" и парламентарен секретар на кабинета "Виденов" Пламен Николов, който по-рано обясни как сегашният държавен глава в качеството си на лидер на БСП е лансирал Алексей Петров и го е внедрил в приватизираната столична таксиметрова компания "Такси-С-експрес" с нарочна цел - това да бъде част от тайната полиция на левицата, по това време в опозиция.

Цветанов каза още, че задържаният в операцията "Килъри" Петър Стоянов – Сумиста е споменавал, че е част от бъдещия политически проект на президента Георги Първанов.

В отговор Първанов заяви в петък, че е срещал Петър Стоянов - Сумиста само веднъж по време на Европейското първенство по сумо и срещата е била предавана по БНТ. Първенството се състоя в периода 25-28 май във Варна. “Това е бил моя контакт с него, но това е активно мероприятие“, коментира президентът.

Преди ден Първанов призова Цветанов да отговори на няколко въпроса, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров".

Първанов попита кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми, кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога е привлякъл Алексей Петров в службите, кой и защо го е назначил в ДАНС, с какви функции и задачи той е бил натоварен, имала ли е столичната община бизнес отношения със застрахователната компания "Лев Инс" във времето, когато сегашният премиер бе кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността.

Първанов попита и дали Алексей Петров или негови фирми са финансирали предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?