Първанов, Илиеску и Сезер поискаха ясна перспектива от ЕС

Ясна перспектива за присъединяването на България, Румъния и Турция към Европейския съюз поискаха президентите на трите държави в края на поредната си тристранна среща, която се проведе в румънския курорт Нептун.

Имаме сериозни очаквания на срещата на 15-те в Солун да бъде потвърдена европейската перспектива на нашите страни и да бъдат записани годините 2004 за приключване на преговорите и 2007 за присъединяване на България и Румъния към ЕС, заяви българският президент Георги Първанов на съвместния финален брифинг на тримата държавни глави. Той добави, че България и Румъния подкрепят усилията на Турция да получи ясна европейска перспектива.

Както и на предишните 5 срещи във формата България - Румъния - Турция, президентите са обсъждали общи за региона инфраструктурни проекти, както и формите на регионалното сътрудничество.

Турският президент Сезер замълча на въпрос реалистична ли е обявената вчера от Георги Първанов идея да се смени формата на паралелните 3-странни срещи България - Румъния - Турция и България - Румъния - Гърция в една обща, четиристранна среща на държавните глави.

Румънският президент Илиеску заяви, че Букурещ е добре настроен към тази идея, но очаквам да чуем Гърция. Отговорът на българския президент бе, че подхожда реалистично към тази възможност и си дава сметка, че няма да е лесно да бъде убедена Атина.

БНР предаде, че според дипломатически източници българската страна съвсем сериозно и амбициозно гледа на възможността да събере първите мъже на четирите страни догодина в България. Цел на екипа на президента Първанов била консолидация в своеобразна група на няколко страни от региона, от типа на Вишеградска четворка. Тази група ще бъде отворена и за други държави от региона и така по-лесно ще бъдат лансирани регионални проекти, които да получават европейска подкрепа.

В отговор на журналистически въпрос за образа на Балканския регион в Европа, Георги Първанов предложи да бъдат организирани общи представителни кампании на трите страни по подобие на тези в скандинавските и балтийските страни.

На съвместния брифинг турският президент Сезер изтъкна, че трите страни могат да си сътрудничат във възстановяването на Ирак.

Още от България