Първанов иска повече пари за наука, Дянков не дава за "феодалните старци" в БАН

Първанов иска повече пари за наука, Дянков не дава за "феодалните старци" в БАН

Изказване на Георги Първанов за орязаните пари за наука в бюджета за следващата година предизвика в петък поредната язвителна забележка на финансовия министър Симеон Дянков, върху който след това пък в същия стил се нахвърли бившият премиер Сергей Станишев.

На среща с учени по случай 65-годишнината от създаването на Съюза на учените в България президентът ожали състоянието на българската наука откъм финансиране и направи констатацията, че ако средствата за наука продължат да се орязват, както е направено в бюджета за следващата година, не може да се "говори убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието". Първанов дори изрази съжаление, че през годините самият той не е намерил "лостовете, механизмите да въздейства върху правителствената политика за една позитивна тенденция, обратна на онова, което става всяка изминала година".

Два часа по-късно Дянков отсече, че науката не може да е приоритет за финансиране по време на криза.

"Президентът като говори за наука, разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там и събират заплати", каза министърът.

Според него научната ни система е създадена по сталинско време и е отделена от университетите, а в "по-добрите страни" наука се прави именно в учебните заведения.

Докато Дянков е пребивавал в една такава "по-добра страна", неговият сегашен началник Бойко Борисов редовно прибягваше до услугите на БАН, докато беше кмет на София. По негова поръчка академиците ту преброяваха бездомните кучета, ту даваха становище дали използването на солни разтвори за почистване на снега вреди на хората и инфраструктурата.

В задочния спор между Първанов и Дянков се включи и председателят на БСП Сергей Станишев. В петък той определи изказването на министъра като "цинично", след което онагледи с каишка за кучета как правителството "затяга" средствата за научни изследвания, здравеопазване и социални дейности.

"Чисто пазарният подход към науката ще убие цялата фундаментална наука. Изследванията за българската култура, литература и история не са пазарни и този подход в стила на либералните фундаменталисти е вреден за българската наука, за научните изследвания, за духовността в България", каза Станишев, който като премиер имаше на разположение четири години, за да финансира по достойнство учените и науката, но не го направи, независимо от щедрите бюджетни излишъци.

"Финансовият министър всеки ден прави изказвания като неуправляема ракета в много отношения и се налага непрекъснато те да бъдат коригирани дори от представители на управляващите", констатира Станишев.

Реакцията на ръководството на БАН не закъсня. В разпространена декларация бе заявено "дълбоко възмущение" от изказването на министъра. От академията обясниха колко голям е приносът на заетите в българската наука и призоваха за среща с премиера и сериозна дискусия за мястото на научната мисъл в живота на страната. А по повод на "феодалните старци" от БАН съобщиха, че средната възраст на работещите там е 53 години.

Задочната размяна на реплики между Първанов и Дянков вече се оформя като самостоятелен политически сюжет.

Покрай ескалацията на напрежението между "Дондуков" 1 и 2 в последните дни, финансовият министър съобщи, че данъкоплатците са дали над 1 млн. лв., за да се разходи президентът до Сидни и да види кенгуратата в зоопарка.

В четвъртък, докато даваше пресконференция на друга тема, Първанов отново разкритикува политиката на правителството като рестриктивна и заяви, че всеки със счетоводно образование може да реже разходи, но няма силни икономически лидери, които да ни изведат от кризата.

Преди около два месеца министър Дянков окачестви като "малоумна" идеята, развита в икономически доклад, изготвен по поръчка на президента, за премахване на плоския данък. Тогава Първанов упрекна министъра във "високомерие". По повод мнението на Дянков, че енергийната политика на България досега е правена от хора, свързани с руски интереси, президентът посъветва "някои министри да не се изявяват като премиери и да си влязат в нишата".

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?