Първанов: Изборният резултат е урок най-вече за БСП

Първанов: Изборният резултат е урок най-вече за БСП

“Урокът от първите в България избори за евродепутати е преди всичко за управляващите и най-вече за БСП”. Такава оценка даде президентът и бивш лидер на социалистите Георги Първанов във вторник, в първия си публичен коментар за евровота, на който БСП претърпя поражение.

Първанов смята, че причината за изборния резултат не е в корупционния скандал между енергийния министър Румен Овчаров и шефа на националното следствие Ангел Александров, а следствие от “социалната политика” на кабинета.

“Ще сгрешат анализаторите, ако се подведат по оценката, че този неудовлетворителен резултат е следствие от скандалите, които се развиха в българското общество. Голямата причина е, че хората не получиха онова, което очакваха от управлението и преди всичко в социалната сфера”, обясни президентът, за който мнозина привърженици на Овчаров смятат, че има пряк интерес от дискредитирането и смяната на министъра.

Първанов, който събра свой експертен екип и готви амбициозна стратегия за социалната политика, обясни, че тази политика не е дело само на един министър, а на цялото правителство и даде пример с пенсионерите, “където има отстъпление от онова, което имаше в предишните управления”. 

Според държавния глава първата задача на тройната управляваща коалиция във втората част на мандата е да се заеме с решаването на проблемите на българите. “Хората не гласуват за макроикономика, а гласуват по това, което чувстват като реална промяна в собственото си положение”, каза той.

На въпрос дали резултатите от евровота и разочарованието от политиката на правителството ще създадат рискове за кабинета и трусове в коалицията, Първанов каза, че”коалицията е достатъчно стабилна”. “Не в това е проблемът. Мисля, че задачата на тази коалиция е не да удържи до края на мандата. Въпросът е да излезе с чест в края на мандата и да излезе с актив, който ще ѝ позволи да реализира и други свои идеи по-нататък”.

Първанов допълни, че е задължително управляващите да покажат “ясна и твърда воля за борба с корупцията”.

Той смята, че е нужна промяна на политическия модел на страната, визирайки резултатите от изборите. “Необходимо е да се гласува мажоритарно и да се избират личности”, коментира той.

“Отдавна не отговарям за БСП. Не си спомням да съм определял Бойко Борисов за мой говорител и ще помоля както него, така и всеки друг партиен лидер или функционер да не коментира възможни мои позиции”, коментира остро Първанов думите неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия стана първа сила на евроизборите, че очаква подкрепа за предизвикване на предсрочни парламентарни избори от “здравомислещите сили в БСП”, като в тях включи и самия Първанов.

По повод изборната победа на ГЕРБ, макар и с малка преднина пред БСП и ДПС, Първанов каза, че “когато си пръв, това допълнително събира подкрепа и тъкмо това повишава отговорността на ръководството на ГЕРБ, защото трябва да мисли като партия, която ще има отношение към управлението”

Според него не е достатъчно да си добър опозиционен лидер, за да можеш да останеш в историята, а трябва да можеш да правиш добро управление.

Президентът каза, че неговата позиция винаги е била за политическа стабилност. Той обясни, че на неговата подкрепа в това отношение ще разчита “не само сегашното правителство, но и всяко следващо, защото стабилността е основното условие за успеха на България в рамките на ЕС”.

По думите му “изборите до дупка, което бе характерно за началото на прехода, трябва да бъде загърбено”. “Когато искаш промяна в управлението, трябва да обосновеш както политиката, т.е. алтернативата като политика, така и визия за това за кого и с как ще го правиш”, каза държавният глава.

Той смята, че “най-елементарният прочит, най-елементарната политическа аритметика показва, че в бъдещия парламент ще бъдат възпроизведени същите политически сили”. Според него конфигурацията ще бъде много по-сложна, отколкото е сега, защото ще “бъдем изправени пред много по-сериозни предизвикателства през 2009 г. при едни следващи избори”.

Запитан как е възприел думите на лидера на ДСП Ахмед Доган от нощта на изборите, че не е готов да бъде лидер на първа политическа сила, защото обществото не е готово за това, Първанов лаконично заяви: “Както се вижда, и ДПС не е първа сила”.

Споделяне

Още от България