Първанов извика Паси и Станков заради медиците в Либия

Президентът Георги Първанов извика на разговор външния министър Соломон Паси и министъра на правосъдието Антон Станков заради развитието на СПИН-делото в Либия и последния, неблагоприятен за нашите медици доклад. Срещата по инициатива на държавния глава започна в 16 часа днес.

Според министъра на правосъдието Антон Станков докладът на либийските лекари по делото за епидемията от СПИН в Бенгази, в което са подсъдими и шестима български медици, не е експертиза.

Това е научен доклад, който ще бъде ценен като писмено доказателство и вероятно хората, които са го изготвили, ще свидетелстват пред съда, каза министър Станков преди началото на срещата.

Министър Станков каза още, че като юрист той преценява доклада на петимата либийски лекари като поредно доказателство по делото. Има и много други доказателства, които говорят за невинността на подсъдимите, добави Станков. Експертизата, направена от учените Люк Монтание и Виторио Колизи заключи, че епидемията е резултат от вътреболничната инфекция, което оневинява медиците ни.

Станков изрази надежда, че на утрешното заседание на междуведомствената комисия по случая ще се стигне до решение, което да препоръча някои от линиите на защита. Какви ще бъдат те, ще зависи на първо място от подсъдимите и след това от техните защитници, добави министър Станков.

Проблемът с българските медици в Либия е много тежка тема и изисква съсредоточени усилия отвсякъде, коментира по-рано днес премиерът Симеон Сакскобургготски. По думите, му след огласяването на последния доклад на либийските лекари по случая, българските институции работят в същия ритъм и може би още по-интензивно, и ще се постигне резултат.

"Полагат се много усилия, много пъти без показност. Работи се. Точка.", заяви премиерът, запитан налага ли се посещение на високо ниво в Либия. Сакскобургготски допълни, че министърът на външните работи Соломон Паси е бил там няколко пъти.

Преводът на доклада на либийските експерти по СПИН делото срещу българските медици е готов и днес е предоставен на министър-председателя, съобщи междувременно правителственият говорител Димитър Цонев на редовния си брифинг.

На заседанието на междуведомствената комисия по делото в Либия докладът ще бъде обсъден, за да се подготвят основните становища и позиции, които ще бъдат представени на следващото заседание на либийския съд на 12 януари. Тази позиция ще бъде съгласувана и с адвокат Бизанти, след което ще бъде предложена и на нашите медици за одобрение. След като бъде одобрена и приета от тях ще бъде защитавана пред съда от двамата адвокати, заяви правителственият говорител.

На заседанието външният министър Соломон Паси ще докладва и за посещението си в Либия и за срещата с Моамар Кадафи.

За участие в заседанието са поканени адвокат Пламен Ялнъзов и д-р Данаил Бешков, директор на Националната СПИН-лаборатория.

Според д-р Бешков докладът на либийската комисия не се базира на медицински доказателства и факти.

"В доклада на либийските експерти няма заключение. В него се казва, че има умишлено деяние при преноса на инфекция към децата, които са били заразени с вируса на СПИН. Чрез българския превод на доклада, долавям двойственост и липса на категоричност, обяснима, когато нищо ново не е направено", заяви д-р Бешков пред РФИ.

Според него, това е един доклад на отрицанието, който не се базира на медицински доказателства и медицински факти. Нужни са от 1 до 3 месеца, за да се изготви нова международна експертиза, която да установи дали заразяването със СПИН е било умишлено.

Д-р Бешков изрази съгласие с лансираната теза на британския експерт Джордж Жофе, че този доклад е по-скоро с цел да се успокои общественото мнение в Либия и че е възможно нашите медици да получат смъртна присъда, но после да бъдат помилвани.

Споделяне

Още от България