Първанов към Дянков: Високомерието не е добрият тон

Първанов към Дянков: Високомерието не е добрият тон
"Не намирам, че високомерието е добрият тон, но не искам да наливам масло в огъня“, бе лаконичният коментар на президента Георги Първанов по адрес на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който определи като "малоумни" идеите за нова данъчна политика, залегнали в годишния доклад на държавния глава.

Докладът, изготвен от експерти в Икономическия институт на БАН, ще бъде представен в петък, но някои от основните идеи в него вече изтекоха в медиите и бяха коментирани от Дянков в понеделник.

Някой път ще коментирам политическия език, който се използва на този етап, каза президентът във вторник в отговор на репортерски въпрос.

"Симеон Дянков има възможността да отстои своите виждания в дебата, който предстои. Аз самият съм готов да споря, но да споря академично, да споря цивилизовано“, каза още Първанов, явно придържайки се към новия тон на консенсус и примирие, постигнат преди ден с премиера Борисов по време на консултативния съвет за еврофондовете.

Президентът защити предложените в доклада мерки, които "са важни и които биха помогнали правителството в усилията му“.

"Когато става дума за държавните приоритети и важните антикризисни мерки, с премиера, както и с останалите власти, сме в един отбор“, допълни той.

Правителството, което досега не е представяло антикризна програма, възнамерява да приеме такава след преговори с работодатели и синдикати, които вече са договорили част от мерките, но по други имат спор.

Президентът посочи, че е добре "да вземем пример от западните страни, които работят заедно по антикризисните си програми, независимо от политическите си различия“. Това не пречи да имаме различия и дискусии и не очаквайте от политиците да мислят еднакво, каза още той.

Лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев пък коментира, че отговорност за икономическата политика носи най-вече правителството. "За мен е по-интересно какво представлява икономическата политика на правителството. Икономическият доклад на президента е дело на екип от БАН и съдържа най-различни тези”, каза още той след заседание на партийното ръководство във вторник.

Според него сериозен дебат с управляващите по цялата им политика ще се получи едва към средата на октомври, когато ще в НС ще влезе проектобюджетът за следващата година.

"Засега има само обещания – доста силни в някои отношения. Трябва да се отчетат условията на криза – прекалено резки движения по отношение на данъчното облагане, които могат да застрашат събираемостта, смятам, че не са препоръчителни в този момент”, каза още Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България