Първанов коментира като правен хаос правителствените заседания

Сн. БГНЕС

Като правен хаос коментира президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) заседанията на Министерския съвет и препоръча на премиера Бойко Борисов да спре да публикува стенограми от провеждането им, защото така представя себе си и кабинета в недобра светлина.

Думите му пред журналисти бяха по повод изказаното от министър-председателя мнение, че няма пари за провеждане на искания от БСП референдум за това дали да има или не АЕЦ "Белене".

 

"Аз и вие, и ние, и правителството сме "за" референдум. Категорично. Референдум обаче струва към 30-40 милиона, тоест избори все едно се правят. А ние избори имаме след няколко месеца, догодина юни или кога, сиреч аз не виждам откъде мога да извадя 30 милиона или 40 милиона от бюджета. Или той трябва да мине на актуализация, да похарчим още за този референдум", обясни в сряда пред министрите си Борисов.

 

Тези негови думи от стенограмата на заседанието на кабинета провокираха Първанов и той призова Борисов да излезе и ясно да изрази своята позиция за АЕЦ "Белене". Ако той е "за” строителството на АЕЦ "Белене”, то тогава да не го прави в рамките на едно заседание на Министерски съвет. Да излезе и да обяви от телевизионния екран, че той подкрепя проекта "Белене” и развитието на ядрената ни енергетика като цяло, каза доскорошният държавен глава.

 

"От гледна точна на спора по същество, аз съм удивен, че министър-председателят може да продължава да бъде толкова объркан, когато става дума за АЕЦ "Белене”, заяви Първанов. По думите му "космическите средства", споменавани от Борисов като цена за ядрения проект, са "алиби за неговата политическа безпомощност да реши проблема”.

 

"Няколко пъти апелирам към министър-председателя и към ГЕРБ като цяло, към ръководството, да седнат, да си прочетат отново Конституцията и законите на страната, защото не можеш да правиш такива безразборни коментари, нямащи нищо общо със законите относно насрочването на самия референдум. Референдумът трябва да се проведе в определени срокове и те не могат да бъдат отлагани във времето до изборите, както предлага министър-председателят”, каза Георги Първанов.

 

"Но не може вечно да спестяваме от демокрацията. По тази логика, министър-председателят може утре да поиска да няма избори, защото за изборите също се разходват едни или други средства. Това е от правна гледна точка”, каза още Георги Първанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България