Първанов критикува спецсъда и законопроекта "Кушлев“

Първанов критикува спецсъда и законопроекта "Кушлев“
Президентът Георги Първанов заяви, че има резерви по отношение на създаването на специализиран съд и новия законопроект за т. н. комисия "Кушлев“, която се занимава с отнемане на имущество, придобито по престъпен път. В петък пред участници в правно-историческа конференция Първанов отново критикува управляващите, като посочи, че те се "престарават“, за да се харесат на европейските чиновници и че страната е изпуснала "златния шанс“ да преструктурира икономиката си.

"Имам чувството, че днес искаме не само да сме равни с европейските народи, а да сме по-равни“, каза той, като посочи, че се опитва да разбере "какъв е смисълът от това престараване, в това число и в областта на правото“.

По думите му заедно с правния си екип имали резерви и по още няколко злободневни теми, по които ГЕРБ в момента подготвят законодателни промени.

"Всички нации имат визия, а ние нямаме, безнадеждно сме закъснели в изработването на нашата стратегия 2020“, смята държавният глава. Според него страната е трябвало да бъде една от първите. "Смисълът да сме равни с другите европейски народи, означава да ги догоним“, допълни той.

"Трябваше да имаме своята политика в началото, но не в края, за да скъсим дистанцията с другите“, смята президентът.

Първанов коментира, че по данните, които е получил за икономическото развитие, става ясно, че страната ни отново е на опашката в икономическо отношение, а дистанцията с останалите страни се увеличава.

"Изпуснахме златния шанс да направим икономиката си модерна, нещата са оставени на самотек“, коментира държавният глава. По думите му сме пропуснали да определим 3-4 приоритета, които да ни издърпат напред.

Никой не попита БАН за експертно мнение, а после я гледаме като тежко бреме и я определяме, както университетите, за консуматор на средства, заяви Първанов.

По думите му "да сме равни в икономически план, значи да сме конкурентноспособни“.

Той критикува и начина, по който отделни партии и полици представят обстановката в страната пред европейските институции. "Отделни партии и лидери трябва да спрат да тичат до Брюксел, за да се топят един друг“, каза президентът.

Според него, ако опозицията злепоставя управляващите, когато рулетката се завърти, ще бъде необходимо много време, за да бъдат заличени тези мрачни краски за България.

"Не знам дали преходът не създаде политици, които виждат реализацията си в умишленото конфронтиране“, попита риторично той и заключи, че е много по-лесно да се "пробие в подобна среда“.

Споделяне

Още по темата

Още от България