Първанов критикува здравната реформа на правителството

Първанов критикува здравната реформа на правителството

Президентът Георги Първанов заяви в четвъртък, че "не може системата на здравеопазването да се преструктурира единствено на базата на финансовите критерии", а на здравето да се гледа като на стока.

Отчитайки резултатите от благотворителната кампания "Българската Коледа -2009", президентът коментира, че няма "инициатива, която може да оправдае абдикацията на българската държава от системата на здравеопазването".

Според него "безусловно необходимата" здравна реформа трябва да бъде определена "от комплекс критерии - морални, професионални, така че да бъде реформа, осигуряваща здравеопазване за всички и за всеки“.

"Българската Коледа -2009" е събрала над 2.2 млн. лв. От набраните средства са направени дарения на лекарства, медицинска апаратура и медицински легла за близо 100 000 лева. Постъпили са 38 молби за подкрепа от болници и 241 писма от родители на деца, нуждаещи се от лечение и рехабилитация.

Междувременно Българският лекарски съюз (БЛС) се пробуди след няколкоседмичното мълчание, което го бе обзело точно когато в гилдията зрееше недоволство от държавната политика в сектора.

След като болнични директори и неправителствени организации обявиха, че се подготвя национален лекарски протест заради наложените в последния момент критерии за работа с НЗОК и делегираните бюджети, в четвъртък и от БЛС обявиха, че подкрепят протеста. Това ще направят и двата синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа“.

От БЛС са внесли предложения за промени в Закона за здравното осигуряване и премахване на делегираните бюджети. Според председателя на съсловието Цветан Райчинов формирането на делегирани бюджети се прави по неясни критерии и е незаконно, тъй като нито здравната каса, нито болниците са бюджетни институции.

Той заяви, че от лекарския съюз не са получили поисканата от НЗОК методика за разпределянето на делегираните бюджети и критериите за сключване на договори с болниците и нямат обяснение защо на едни болници са преведени средства на сто процента, а на други - 50 на сто.

Райчинов каза, че в момента в здравната каса "цари пълен хаос", като основните критерии за сключване на договори с болниците са тяхната собственост и броят на хоспитализациите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?