Първанов: Кризата не е отминала България, не е необходим бодрячески тон

Кризата не е отминала още България и не е необходимо да се подхранват излишни илюзии, бодряческият тон не е необходим на никого, заяви президентът Георги Първанов в Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС-Азия.

Той съобщи, че е разговарял с представителите на Испания, Холандия и Австрия на форума и с председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой за усилията, които България полага за влизане в Шенгенското пространство.

"Използвах всички аргументи, които България би могла да предостави. Необходимо е допълнително убеждаване, тъй както трябва да признаем, че сред някои от страните все още има скептицизъм и трябва да се използват месеците, с които разполагаме, за да бъде преодолян този скептицизъм. И да уверим партньорите, че сме си свършили добре работата", заяви Първанов, цитиран от БТА.

Той каза още, че е ясно осъзната необходимостта от създаване на по-голяма координация в усилията на Европейския съюз и Азия не толкова за преодоляване на самата икономическа и финансова криза, колкото за предотвратяване на бъдещи кризи.

"Усещането е, че се излиза от нея бавно, неравномерно, но сигурно и на двата континента, като особено важно е да се излезе с качествено нов растеж", каза още Първанов.

След като разговарял с премиерите на Китай, Виетнам и Южна Корея, той е убеден, че и България има свое място в този процес, но "не трябва да се чака някой да ни покани".

"Това става чрез много голяма активност в двустранните отношения. С благородна завист трябва да призная, че гърците правят успешно това в момента там, където и ние бихме могли да имаме своя ниша - в отношенията с Китай. Говорихме с китайския премиер къде би могло да се види тяхното присъствие. Той, например, акцентира върху възможността да се използват българските пристанища", каза още Първанов.

Споделяне

Още от България