Първанов награди еврокомисаря с орден "Стара планина"

Президентът Георги Първанов награди Гюнтер Ферхойген с орден "Стара планина"- първа за изключителния му принос за успешното приключване на преговорите за присъединяване на България към ЕС. На церемонията присъстваха и премиерът Симеон Сакскобургготски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Защо г-н Ферхойген е известен като "мистър разширяване" - защото по негово време започнахме преговорите, с неговите важни усилия ние получихме толкова добър график на преговорите и в крайна сметка с неговата решаваща подкрепа ние сме на път да ги приключим, заяви Първанов.

Той не пропусна да напомни и за споровете между българската страна и Ферхойген, но с уточнението, че еврокомисарят винаги е бил откровен в мнението си.

В речта си Първанов подчерта заслугите за днешния резултат както на правителството Сакскобургготски, така и на предишното правителство на ОДС.

Петото разширяване на ЕС ще приключи, когато България и Румъния се присъединят и аз съм оптимист, че това ще стане на 1 януари 2007 година, заяви в отговор Гюнтер Ферхойген. Той напомни за опасенията на 15-те страни членки в края на 1999 г. Дали е дошло време да започнат преговори с България като страна, излязла само две години по-рано от дълбока политическа, икономическа и социална криза. "Отговорът ми тогава беше, че не можем да чакаме, защото от нас се очаква да изпратим един много силен сигнал към българите, че ги приемаме, че ги третираме като равноправни членове на голямото демократично европейско семейство, защото това е много трудолюбив народ, който дълбоко вярва в интеграцията и че ще заеме своето достойно място в семейството на европейските страни", каза днес Ферхойген и допълни, че България е оправдала това доверие.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?