Първанов награди заслужили леви интелектуалци за принос в културата

Президентът Георги Първанов награди с ордени "Стара планина" и "Св. Св. Кирил и Методий" седем културни и научни дейци, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Отличията са били връчени в навечерието на 24 май - деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Вероятно по случайност повечето от наградените са или членове на Висшия съвет на БСП или са тясно свързани с партията столетница. Те не правят кръгла годишнина.

Орден "Стара планина" - първа степен, получиха режисьорът Георги Стоянов и поетът Лъчезар Еленков. Стоянов е автор в редица филми, на които е бил режисьор, сценарист или е взел участие като актьор. Сред филмите, на които е бил режисьор, са “Случаят “Пенлеве”, “Константин Философ”, “Брачни шеги”, “Отново нещо”.

Лъчезар Еленков е поет, много близък до определението “пролетарски”. Той е бил директор на българския културно-информационен център в Москва, в момента е главен редактор на антифашисткия вестник “Жарава” и член на управата на Българския антифашистки съюз. Член е  на Висшия съвет на БСП.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, президентът награди хирургът проф. Петър Червеняков, баща на депутата от левицата и бивш министър на правосъдието Младен Червеняков, който също е член на ВС на БСП.

Със същия орден са наградени историкът проф. Георги Бакалов и проф. д-р на философските науки Боряна Христова, директор на Народната библиотека, както и поетесата Миряна Башева, дъщеря на бившия външен министър от соцвреме Иван Башев, загинал при неизяснени обстоятелства на Витоша.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие беше наградена актрисата Виолета Гиндева, която също е член на ВС на БСП.

 

Споделяне

Още от България