Първанов: Най-добрият премиер е Калфин, но народът избра Борисов

Бившият президент похвали ГЕРБ за диалога и търсенето на решения

Първанов: Най-добрият премиер е Калфин, но народът избра Борисов

"Знам, че имаше и по-добри министър-председатели, като единият от тях ще бъде вицепремиер, но народът избра друг". Това обяви бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.

Първанов не посочи конкретни имена за да не влиза в интриги. Вицепремиер по демографската и социална политика във втория кабинет на Бойко Борисов ще бъде Ивайло Калфин от АБВ. Той ще бъде и министър на труда и социалната политика в правителството. Калфин беше министър на външните работи по времето на тройната коалиция.

Георги Първанов защити участието на АБВ в управлението на страната.

"Абсурдно ли е в Германия да направят правителство на социалдемократи и християндемократи. Една трета от страните са с този модел. Не сме единствени в това отношение", каза бившият президент в отговор на въпрос дали е абсурдно, че лявата партия АБВ подкрепя дясната коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок.

"В първите консултации бяхме по-скоро на различни позиции с непреодолими на пръв поглед различия. Но преговорите показаха, че ГЕРБ са готови на компромиси", каза Първанов. Според него Борисов показал "една друга политическа култура на диалога и на търсенето на действие".

Според Първанов, ако АБВ не е влязла в управлението е нямало да има социален коректив. "Нямаше да има тези записи за пенсиите – да се отчита възрастта и продължителността на живота на българите, за военните първа и втора категория – да не се бърза с решаването на този въпрос, а да се отчете сложността на този труд. АБВ се пребори да има повишаване на доходите – в това число и на пенсиите по време на преговорите", каза Първанов.

Пенсионната реформа е абсолютно задължителна, като правителството на Орешарски замрази повишаването на годините и стажа за пенсиониране. От години нищо не се прави и за отнемане на привилегиите за ранно пенсиониране на военни и полицаи, което става за сметка на цялото общество.

Новият кабинет на Борисов е съставен от ГЕРБ и Реформатрския блок, като се подкрепя от АБВ и Патриотичния фронт.

"Дори и такава сложна комбинация е по-добре, отколкото да се отиде на избори. Те биха били фатални", смята Първанов.  По думите му държавата е свършила парите, а не партиите, когато става въпрос за провеждане на нови парламентарни избори.

Георги Първанов коментира и снимката на Делян Пеевски и Владислав Горанов, която обиколи медиите. "Аз сигурно съм единственият от политиците, който не се е срещал с Делян Пеевски. Мисля, че Горанов е добър специалист", заяви Първанов.

Относно БСП бившият президент каза, че левицата трябва много дълбоко да се промени."Трябва да стане левица на действието – с конкретни стъпки и постижения, а не с празни приказки“, категоричен бе Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?