Първанов намекна, че СДС са отрязали Орешарски по внушение отвън

Важно е "отношенията на българските институции и партии с бизнеса да не се подчиняват на външни претенции и схеми". Това заяви президентът Георги Първанов в интервю за в. Сега по повод решението на СДС да оттегли кандидат-кмета си за София Пламен Орешарски заради среща с хазартния бос шефа на бизнесклуб "Възраждане" Васил Божков.

Това е първият публичен намек до този момент, че СДС са отрязали кандидата си по съвет на чужди представители, които нямат особено доверие на определен кръг "бизнесмени". Макар имена от този кръг никога да не са били споменавани, в края на м.г. стана известно, че американското посолство е отказало входни визи на Васил Божков и други негови колеги от клуб "Възраждане".

Самият Георги Първанов преди две седмици опроверга чрез пресслужбата си реплика на Орешарски, че Васил Божков е негов съветник. "Президентът смята, че диалогът на институциите и представителите на политическите среди с бизнеса е необходим в условията на прозрачност, ясни правила и съответствие с националните интереси", се казваше още в съобщението. Преди половин година Първанов се разграничи от вече покойния собственик на Мултигруп Илия Павлов по повод на съобщение, че Павлов го номинирал за православна награда в Москва.

"Идеята за прозрачни правила с бизнеса предполага яснота на аргументите - ако някой е хванат в корупция или в далавера, нека за това има съответните организационни и политически мерки", заявява президентът в интервюто.

Той определи като "възраждане на сектантско отношение към бизнеса" публичното обсъждане на контактите между политици и бизнесмени. "Вече месеци наред у нас се коментира кой на каква яхта е бил или пък кой с кой бизнесмен се е срещал. Апропо, възраждат се много тежки сектантски отношения спрямо бизнеса. А това е дебат, който трудно би могъл да бъде разбран от хората и от който управлението на страната - сегашното и бъдещето - не печели".

Най-малко СДС може да има "сектантско" отношение към бизнеса, заяви по този повод зам.председателят на ПС на ОДС Елиана Масева пред Mediapool. "Изразът е много фриволен, изключително неточен", смята тя.

"Напротив, СДС е организацията, която работи за бизнеса. Защото реформите означават точно създаване условия и правила за бизнеса. Мисля, че раздухването на тези проблеми касае политиката на едно правителство, което се влияе по-скоро от сенчестия бизнес, който не създава икономика в полза на хората. Това е основната тема на СДС - разграничаването на бизнеса от мафията", подчерта Масева.

Именно партиите са тези, които трябва да определят политиката към бизнеса, посочи тя. "Както със сивия, така и с черния бизнес, държавата рано или късно трябва да се справи. В случая мисля, че това изказване не бива да увенчава тенденцията да не различаваме по какъв начин е създаден бизнеса, по какъв начин се създава националния капитал. Защото тези теми се допират до много други - те са във връзка с престъпността, с рекета и с източването на държавни фондове", подчерта Елиана Масева.

Лидерът на Демократическата партия Александър Праматрски заяви, че в обществото се дебатира това, което се случва в държавата. "Явно държавният глава подкрепя правителството", каза накратко той по адрес на квалификацията "сектантско отношение към бизнеса".

"Имаше едно отношение през изминалите 13 години към бизнеса, което беше партийно отношение. Идва една партия на власт и погва бизнеса, който е бил близък до друга партия. Това нещо сега го няма, но все още тегне сянката на тези взаимоотношения. Мисля, че в основата си това се съдържа, когато се търси компромат при среща на партийни кандидати за кмет примерно или пък на депутати, такава тенденция продължава. Ако това е имал предвид под сектантско отношение - да, има нещо такова", заяви Кемал Еюп от ДПС.

Царската депутатка от движение "Оборище"Теодора Литрова смята, че в обществото се е утвърдило вече мнението, че "проблемите в България не се решават на база отношение към избирателя, а на база на лобиране и защита на интереси".

Председателят на парламентарната комисия по борба срещу корупцията Коста Костов от НДСВ заяви, че по принцип не коментира думи на президента. Той обаче каза, че трябва да се даде на "несенчестото предприемачество простор за развитие, а не да бъде контролирано". "Друг е въпросът, че има и сенчесто предприемачество и има други органи да го контролират, медиите могат да контролират по техния си начин всичко и навсякъде", допълни той.

Независимата народна представителка Румяна Георгиева, която скоро напусна групата на НДСВ, заяви, че е несериозно да се окачат табелки на бизнесмените с надпис "престъпник". "Но хората са длъжни да чуят и да получат отговор на редица въпроси. И за яхтения скандал не се каза - кой точно и защо е бил, кой е платил, какви са били разговорите. Както и с присъствието на г-н Орешарски в офиса на г-н Божков. Ето на тези въпроси наистина трябва да се отговори, но не знам защо сектантски ? Смятам, че се създават повече настроения, които когато няма яснота, оставят въпроса какво точно се случва", заяви тя.

Георгиева смята, че подобен дебат ще бъде по -продуктивен, когато политиците са по-открити към хората и бизнесът бъде канен на обсъждания в парламента по важните въпроси на икономическата политика. "Едни такива разговори наистина трябва да бъдат открити, а не да се смята, че някой някъде се е събрал и нещо едва ли не решава в ущърб на държавата или правителството или на съдебна власт", заяви тя.

Татяна Дончева от БСП запита риторично кой бизнес е чист и кой мръсен. Тя каза, че и в миналото дарителите за градежа на Софийския университет Евлоги и Христо Георгиеви също не са били с най-чист бизнес, но са създали при това не една основополагаща образователна институция в страната.

"Публични сигнали, заклеймяващи бизнеса като цяло не са полезни за страната. Те не са полезни и за състоянието на целия икономически климат. Трябва да има правила на играта и оттам съвсем обективно да се преценява", заяви Евгени Кирилов от БСП.

Любен Корнезов от БСП се присъедини към призива на Георги Първанов " не на сектантството в бизнеса и на сектантството в нашето мислене". Той обясни, че като социалист, защитаващ правата на хората на труда знае добре, че "без честен патриотичен бизнес, ние сме обречени".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?