Първанов назначи Константин Пенчев за шеф на ВАС

Президентът Георги Първанов издаде указ за назначаването на Константин Пенчев за председател на Върховния административен съд. По-рано днес самият Пенчев съобщи пред журналисти, че ще бъде назначен, след като разговаря с държавния глава.

Константин Пенчев обясни, че са отпаднали съмненията на президента за политически натиск при избора му за председател на ВАС от Висшия съдебен съвет.

Юристът и депутат от НДСВ беше избран за председател на административния съд на 10 март. Пенчев бе подкрепен от 19 от 24-ма членове на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата на зам.председателя на ПГ на НДСВ бе единствена и издигната след личното одобрение на премиера Симеон Сакскобургготски.

Президентът е убеден, че аз съм добра кандидатура. Всички съмнения вече са отстранени, каза Пенчев на излизане от "Дондуков" 2.

"Въпреки респекта си към това внушително мнозинство във ВСС, с което беше избран Константин Пенчев за председател на ВАС, не мога да не изразя своята тревога от факта, че имаше една политическа инициативност на мнозинството, на НДСВ в частност, която определено граничеше с политически натиск, заяви Георги Първанов в неделя.

"Такъв натиск аз не помня да е осъществяван върху съдебната власт, поне по такъв начин. Правили са го и други, но търсеха лостовете на самата съдебна власт. Този път беше много директно - нещо, с което аз трудно се съгласявам", допълни държавния глава.

Коментарът му бе по повод наложените от мнозинството промени в съдебния закон, с които бе осуетен миналата есен изборът на Георги Марков за шеф на ВАС след преминаването на Владислав Славов в Конституционния съд. Следващите опити на стария ВСС да избере шеф на административния съд пък бяха атакувани пред ВАС от правосъдния министър Антон Станков.

Едва при шестата процедура, проведена от обновения състав на ВСС, стана възможен изборът на Пенчев. Шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров единствен от магистратите се обяви категорично против кандидатурата на Пенчев като я определи като политически избор.

Днес Пенчев заяви, че е слушал внимателно интервюто на президента в БНТ и не бил чул да е определял избора му като политически. Освен това той запита как би могъл да се упражни натиск над 19 души едновременно.

Новият шеф на ВАС се смята достоен за поста и увери, че първата му работа ще бъде да успокои духовете сред съдиите. Няма да има революции и реформи, увери Пенчев. Като свое преимущество юристът изтъкна, че се познава с магистратите и ще се чувства в свои води сред тях.

Съмненията за политически избор бяха провокирани и от изявления на Пенчев срещу оспорването на "царската реституция" и настояването за нов закон, чрез който да се направи преглед до колко правомерно Сакскобургготски си е реституирал имущество, ползвано от династията.

Пенчев каза, че ще наблюдава всички дела във ВАС срещу актове на изпълнтиелната власт, включително и делото, заведено от наследниците на Хаджи Боне Петров за незаконна реституция на двореца "Врана". Нямало обаче да го изиска веднага.

Запитан дали ще бъде по-толерантен към правителството след като е бил политически обвързан с управляващите, Пенчев увери, че при съмнение за неговата пристрастност, във ВАС има други 58 съдии, които ще се произнасят.

Споделяне

Още от България