Първанов не е искал от Ширак България да бъде отделена от Румъния за ЕС

Френският президент Жак Ширак е засвидетелствал категоричната подкрепа относно българския график за присъединяване към ЕС на срещата си с българския държавен глава Георги Първанов в Париж, предаде БТА.

В отговор на журналистически въпрос относно възможността България да се присъедини към ЕС отделно от Румъния, българският президент посочи, че такава възможност не е обсъждана, като българската страна е заявила готовността си да помогне на Румъния, която има временно изоставане от преговорния процес. Той добави, че България е заинтересована нашата северна съседка да навакса изоставането и да скъси сега съществуващата дистанция.

По-рано днес по време на френско-българския делови форум българският президент каза, че не би било добре, ако станем заложници на изоставането на Румъния или ако някой реши по неясни политически причини да промени формулата на присъединяването и включи някоя друга страна, имайки предвид Хърватия.

В отговор на журналистически въпрос относно АЕЦ "Козлодуй", президентът посочи, че този въпрос не бил коментиран, тъй като няма някакво конкретно развитие в позицията на България. Българската делегация е информирала френския президент за намерението на правителството да реализира проект за втора АЕЦ.

Георги Първанов каза още, че френският президент Ширак е приел да посети страната ни в удобно за него време. И двете страни желаят да направят всичко възможно и необходимо, за да подпомогнат усилията на бизнессредите за активизирането на търговския стокообмен между двете страни и френските инвестиции в България, посочва БТА.

Двамата президенти са коментирали френския интерес към приватизацията в областта на енергетиката и развитието на инфраструктурата.

Георги Първанов е изразил българската позиция относно междуправителствената конференция на ЕС за одобряване на проекта за евроконституция и по-точно за нейното ускорено приключване и приемането на един силен документ.

Още от България