“Първанов не е съвсем прав за Съвета на коалицията”

По повод критиките на президента Първанов, че Съветът на тройната управляваща коалиция взима важни решения в тесен кръг и на тъмно, Станишев заяви,че не споделя изцяло тази оценка, тъй като органът функционира добре.

“На него се дискутират спорни въпроси, търси се балансът между тях и се взимат взаимно приемливи решения”, обясни той. Според него на заседанията на Съвета участват доста представители на трите партии, експерти, депутати и затова не може да се каже, че решенията се взимат от тесен кръг хора.

“По никакъв начин не може да се каже, че Съветът е на Станишев, Сакскобургготски и Доган, учим се на реално коалиционно съдействие”, обясни той, като подчерта, че винаги има място за усъвършенстването на такъв политически орган.

“Отсъствието му би довело до конфронтация”, смята премиерът.

Станишев съобщи още, че Съветът на коалицията ще обсъди въпроса за наследника на министъра на европейските въпроси Меглена Кунева, която стана еврокомисар с ресор защитата на потребителите.

Той каза, че НДСВ настояват да има такъв министър, но трябва да “бъде подобрен механизмът за формирането на националните позиции на България в ЕС, което налага и промени във функцията на министъра по европейските въпроси”.  

Споделяне

Още от България