Първанов не губи от атаките на управляващите

Първанов не губи от атаките на управляващите

Първанов не губи от постоянните атаки на управляващите. Те по-скоро благоприятстват всякакви негови бъдещи проекти. Това е мнението на социолога от "Галъп" Живко Георгиев, изказано в сряда пред "Дневник". Според Георгиев проектът на Първанов "ще е нещо по-различно от БСП, но без да я засяга".

ГЕРБ има безумна нужда от противник

Социологът смята, че тройната коалиция вече се изчерпа като фокус за критично говорене, което да отклонява недоволството от правителството, и затова президентът ще остане един от приоритетните фокуси за критика и за стоварване на вина. "ГЕРБ има безумна нужда от противник, за да бъде тя що-годе единна и мобилизирана. ГЕРБ са машина за производство на врагове. ", казва Георгиев.

Според него сегашният конфликт ще затихне, а след някой друг месец министърът на финансите Симеон Дянков "ще си отиде". Неговото отстраняване обаче не е цел на Първанов, смята социологът, а напротив.

"Ако Първанов наистина има свой политически проект за алтернатива, ако БСП има някакви идеи за опозиционното си поведение, то за тях най-голямата находка безспорно е Дянков. Няма по-изгоден от него за всички, които недолюбват кабинета. Критикувайки финансовия министър, те го запазват по-дълго в правителството. Това естествено отслабва управляващите", казва Живко Георгиев и определя Дянков като аналог на Румяна Желева.

Проектът на Първанов – "по-различен от БСП, но без да я засяга"

Според социолога от "Галъп" публикуването на стенограмата е най-умният ход за казус като "Дянков", тъй като "само тази стенограма можеше да покаже истинското му лице" и "очевидно една от целите на Първанов е това безобразие да престане".

Георгиев казва, че заради кризата ще има все по-голямо търсене на алтернатива на ГЕРБ, а има ли търсене, ще се появи и предлагане. Според него Първанов няма полза от немощна БСП и проектът му за неговото политическо бъдеще "ще е нещо по-различно от БСП, но без да я засяга". Социологът не вижда сюжет "Първанов се връща в БСП".

"Очевидно е, че Първанов не губи от това, че постоянно е атакуван от управляващите като един от най-влиятелните опозиционни фактори. И ако става все по-изгодно да си опозиция, това ще благоприятства всякакви негови проекти. Правителството повече работи за Първанов, той много по-малко прави за себе си", казва Живко Георгиев.

Според него Първанов еднозначно е показал, че оттук нататък няма да бъде пасивен наблюдател на процесите в страната и е направил заявка, че ще се опита да бъде коректив на определени действия на правителството.

Никой не печели от бързото рухване на ГЕРБ

Същевременно социологът отбелязва, че "никой не печели, особено в ситуация на криза, от бързото рухване на ГЕРБ".

Той вижда два възможни варианта за развитие на сегашния конфликтен сюжет. Единият е в парламента да се съберат необходимият брой подписи и "кървавото писмо" да тръгне към Конституционния съд. "Любопитно ще ми е да видя крайната юридическа формулировка на искането за импийчмънт. Доста сиви клетки ще се изразходят", отбелязва Георгиев.

Според него обаче този вариант обаче няма как да е изгоден за ГЕРБ, "тъй като е ясно, че няма конституционни основания за импийчмънт".

"ГЕРБ няма печеливш ход. Най-изгодно за тях е депутатите на Яне Янев да не дадат подкрепата си, за да не се съберат заветните 161 подписа за внасяне на искането в КС. Тогава конфликтът ще отиде към естественото му затихване. По-правилният за обществото вариант обаче е да се стигне до съда и той да каже мнението си", смята Георгиев.

Следващият "месия" – някой като Първанов

Според него Борисов вече не контролира в същата степен процесите в ГЕРБ, която все повече се еманципира от личния му проект. "В ГЕРБ вече има говорители на един интерес, който не съвпада 100% с визията за бъдещето ѝ на Борисов", казва Живко Георгиев и дава за пример Цветан Цветанов и Красимир Велчев.

За социолога следващият "месия" за българския избирател ще е антипод на Бойко Борисов.

"Следващият успешен лидер ще е радикално различен от Бойковия стил. Първанов е достатъчно различен от Бойко. Поведенчески той е негов антипод. Но може и да е някой друг", заключава социологът Живко Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?