Първанов "не приема" да е имало корпоративен вот и преливане на гласове

Първанов "не приема" да е имало корпоративен вот и преливане на гласове

Президентът Георги Първанов не приема, че на евроизборите е имало "корпоративен" вот и че ДПС е преливало гласове на други партии.

В отговор на репортерски въпрос за "корпоративния вот", той заяви в сряда: "Засега не мога да приема подобна теза. Тези, които разсъждават върху това явление, в тази посока, вероятно приемат, че избирателят и целите избирателни общности са закрепостели."

"Те разсъждават върху това, че в един регион, видите ли има пренасочване на вота от предишните избори, спрямо сегашните", продължи Първанов, като сам насочи коментара си към другата широко обсъждана тема – за преливането на гласове от ДПС към НДСВ други партии.

"Ако допуснем, че в една област 100 000 избиратели са гласували на предишните избори за една коалиция, оцветена в синьо, а на настоящите избори са гласували от тези 100 000, 20 000 за друга коалиция, това означава ли, че става дума за пренасочване, за дирижиране на вота? Избирателят е свободен в своите предпочитания. Той трябва да бъде убеждаван и спечелван на всички избори, а не веднъж и завинаги. Това е по-скоро опит да се оправдаят резултатите, загубата. Аз осъзнавам, че загубата е болезнена, особено, когато тя е с малко, но има и други избори, надявам се всеки да постигне своя реванш", каза Първанов.

Отхвърляйки всички съмнения за опорочаване на евроизборите, Първанов заяви още, че са неприемливи аргументите на политически сили, които искат повторно ръчно преброяване на бюлетините. "Това, че разликата е много малка, не е основание да се иска ново преброяване", коментира той.

ЦИК вече отказа на Синята коалиция и "Лидер" такова повторно преброяване.

Т.нар. корпоративен вот бе потвърден от неправителствени организации, които имаха наблюдатели на изборите, както и редица политици и медии. По техни данни немалка част от вота е била контролирана чрез натиск върху работници от определени предприятия да гласуват за конкретни партии. Основният заподозрян, че е приложил "новата" форма, е считаният за близък до Първанов бизнесмен Христо Ковачки, чийто служители са гласували "под строй" за политическата му формация "Лидер".

Президентът заяви още, че е скептик за бъдещо управление между БСП и ГЕРБ. В предишни свои изявления Първанов не изключваше подобна възможност, макар че никога не я е назовавал директно.

Той допълни, че не очаква драматични промени на следващите избори и вероятно резултатът ще бъде сходен с този от европейските избори.

Според презиеднта ще е невъзможно да се формира двупартийна коалиция и вероятно ще се търсят три и повече субекта за правителствено мнозинство.

Той пак призова партийните лидери да поемат своята отговорност и да намерят допирни точки и това, което сближава програмите им, с оглед едно бъдещо управление.

Рисковете от нови избори са най-неблагоприятният вариант, защото евентуално служебно правителство, което няма да има зад гърба си работещ парламент, не може да предприеме необходимите радикални, ако е необходимо - и непопулярни мерки за излизане от кризата, каза още президентът.

Той отговори на репортерски въпроси по време на провеждащия се в Пампорово форум "За единна отговорна политика за устойчиво развитие на планинските райони в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?