Първанов: Не съм бил против НАТО, а против операцията срещу Югославия

Първанов: Не съм бил против НАТО, а против операцията срещу Югославия

Кандидат-президентът на десницата Неделчо Беронов настоя за обновяване на органите, които се борят с престъпността и организираната престъпност. “Ако техните ръководители са искали да се справят с проблемите, трябваше вече да са го направили”, заяви Беронов в неделя по време на първия и вероятно единствен дебат в настоящата предизборна кампания с настоящия президент и кандидат за втори мандат Георги Първанов.

Домакин на дебата беше предаването “На четири очи” по Нова телевизия. Това е първият публичен дебат, в който се включва Георги Първанов, сочен като фаворит в изборите на 22 октомври.

В личното си послание към избирателите президентът заяви, че десет месеца се водят дебати под мотото “Как да бутнем Първанов”, но не е имало истински конструктивен дебат.

Искам хората да ме избират не заради кампанията, а като преценят дали съм бил успешен президент, дали съм бил президент на всички български граждани, дали съм бил социално ангажиран, дали съм изпълнил ангажиментите си на върховен главнокомандващ, дали в чисто личностен план – властта ме е променила към по-лошо. Ако отговорът е положителен , ще разчитам на техния вот, каза Първанов.

Дебатът бе открит с темата за стабилността в страната.

Стабилност на ниски заплати, високи цени, и престъпност

В момента имаме стабилност на ниски пенсии и заплати и високи цени, каза кандидат-президентът Неделчо Беронов.

По думите му това е стабилност на монополите и организираната престъпност, а не на отделния човек. Трябва да има чувството за сигурност, да няма хора или групировки над закона. Убеден съм, че хората нямат чувство за сигурност в момента в България, изтъкна Беронов.

Успехът на България да стане достояние на всеки българин

В правото си на реплика Георги Първанов се съгласи, че каузата за сигурността на отделния човек е много важна. България успява и трябва да направим този успех достояние на всеки българин. “Постигнахме членство при максимално благоприятни условия”, каза Първанов в отговор на думите на Беронов, според когото членството на България в ЕС е при максимално тежки условия.

В ЕС – без скрити механизми на власт

 

Беронов обаче подчерта, че в България има организирана престъпност, пране на пари, корупция – проблеми, които отдавна се изтъкват и от ЕС. Това е наш проблем и тук са ролята и възможностите на президента да се намесва, да даде началото на този процес за борба с тези явления. Не съм видял от вас такова нещо, каза Беронов и се обяви за обновяване на органите, които борят с организираната престъпност и корупцията.

“Ние трябва да влезем в Европа не със скрити механизми на власт, а преди всичко с разсекретяване на досиетата от онзи период", заяви в своето лично послание към избирателите десният кандидат.

Първанов раздели доносниците и “патриотите” в ДС

Запитан как трябва да се реши въпросът с досиетата и дали той е бил сътрудник на Държавна сигурност, Георги Първанов повтори, че в архивите  има папка, “която съдържа материали за мен и нито ред от мен.”

Става дума за времето, когато съм консултирал мемоарите на един от най-големите родолюбци – Методи Димов. Методи Димов е от кръга на Ванче Михайлов, който е от най-големите антикомунисти, допълни Първанов.

Той повтори тезата на вътрешния министър Румен Петков (БСП), че не бива да бъдат разсекретявани всички досиета.

Кажете ми една разумна причина за това да бъдат обвинени онези, които са работили честно за родината си като офицери и като разузнавачи? Една причина да ги сложите в един кюп заедно с доносниците, патриотите и онези, които честно са се трудили за България – това е престъпление, коментира Георги Първанов.

По думите му отварянето на целия масив от документи ще ни създаде много проблеми със съседни и по-далечни страни, ще компрометира механизми за борба с тероризма, защото ние използваме и сега същите механизми.

Кое правителство е отговорно за недостатъчното усвояване на европарите

По време на дебата кандидатът на десницата постави въпроса за недостатъчната готовност на България да усвоява европейски фондове – нещо, което се признава и от самото правителство.

“България не е поискала нито един цент от съюза за здравеопазване, за разлика от Румъния”, посочи като пример Беронов.

Георги Първанов се съгласи с твърдението на десния кандидат, но изрази мнение, за това отговорност носят всички досегашни правителства.

“Моето конкретно предложение е бюджетният излишък да се задели, за да се създадат експертни консултативни звена към областите, които да консултират общините и бизнеса в подготовката на проектите”, каза Първанов.

Неговата мечта е след 1 януари 2007 г. да можем да живеем като европейци в България и да се държим като българи в Европа.

Първанов: Не съм бил против НАТО, а против операцията срещу Милошевич

В заключителните си думи Неделчо Беронов припомни, че като лидер на БСП Първанов и партията му са били против членството в НАТО и в ЕС. През 1999 г. бях докладчик в Конституционния съд по делото за достъпа на НАТО до българското въздушно пространство, докато вие писахте писма на Милошевич и организирахте протести против НАТО, каза десният кандидат. Ние с вас се различаваме и това е от значение по въпроса с какъв президент България ще влезе в ЕС, каза Беронов на Първанов.

Настоящият президент защити правото на БСП да се променя. Не съм бил против НАТО, а против военната операция на НАТО в бивша Югославия, защото Милошевич можеше да си отиде и по мирен начин, каза Първанов.

Застанах зад каузата на дясномислещите хора, а не на отделен лидер

Запитан от водещата как ще убеди избирателите, че не е кандидат на лидера на ДСБ Иван Костов, Неделчо Беронов отговори, че е “обидно” да бъде третиран като кандидат на отделен лидер.

 

“Застанах зад каузата да обединим дясномислещите хора в България”, каза той и допълни, че представители по места на ВМРО, ССД и “Гергьовден” го подкрепят. В Стара Загора е получил рамо и от висш представител на НДСВ.

Застанах зад идеи – върховенство на закона, сигурност, спокойствие на хората и т.н. Тези идеи се споделят от онези четири партии, които застанаха зад мен, каза Беронов.

Запитан не е ли бил унизителен начинът, по който е получил подкрепата на столичния кмет Бойко Борисов, след като се наложи ДСБ да изтегли съдебен иск срещу него, Беронов отговори, че дълги години е работил като арбитър (в арбитражен съд –б.р.) и функцията му е била постигане на споразумения, свързани с известен компромис.

Понякога се налагат известни отстъпки в името на нещо общо, отбеляза десният кандидат.

“Не съм давал властта на ДПС”

По време на дебата Георги Първанов заяви, че през изтеклите пет години е работил за единството на нацията, като се е стремил да бъде непартиен президент, на всички български граждани.

“Радвам се, че преодоляхме разкола в църквата. Имах активен диалог с мюсюлманите, с арменците, с българските евреи”, каза Първанов.

Стремял съм се да направя необходимото за по-достоен живот на пенсионерите и по-добро бъдеще на младите, допълни той.

Неделчо Беронов го репликира, че обикалял цялата страна и видял, че българското малцинство в мюсюлманските региони се чувства несигурно. Това се дължи на прекалената власт, която дадохте на ДПС. Това създава несигурност и страх и опасения у хората, заяви Беронов.

В отговор Първанов каза: “Не аз съм дал властта на ДПС. ДПС получи трети резултат на изборите. При провалени първи два мандата, на кого трябваше да дадем мандатът за успешно правителство? На “Атака” или на Костов, които нито искаха, нито можеха да направят правителство. Този, който има трети резултат, заслужава да получи мандата, не този, който е получил шести или седми резултат, посочи Първанов.

По думите му ДПС беше предпочитан коалиционен партньор на БСП, на НДСВ. Бях за четиристранна коалиция, имаше вариант, но не се получи по ред структурни въпроси. Моят вариант за коалиция беше друг, но и този вариант е добър. Тази коалиция изпълни историческата си мисия и ни вкара в ЕС, каза Първанов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?