Първанов не знае за скандалите в МВР

Първанов не знае за скандалите в МВР

В първи публичен коментар на безпрецедентните скандали в МВР, президентът Георги Първанов заяви в петък, че досега при него не е постъпила информация за ставащото в МВР.

Надявам се в близките ден-два това да стане. Не само заради отсъствието ми в чужбина, но сигурно има и други причини такава информация да не стига до президента, заяви Първанов, който до преди ден бе на посещение в Израел.

Депутатите направиха немалко, за да може да изолират при създаването на Държавната агенция "Национална сигурност" президентската институция от целия информационен процес, заяви още Първанов, който, съгласно закона, утвърждава ръководството на ДАНС по предложение на МС. Самата агенция обаче е подчинена на премиера.

С тези доводи Първанов отказа да вземе позиция за скоротечните скандали в МВР и за съдбата на вътрешния министър Румен Петков, който бе шеф на първата му кампания за избор на президент и с когото са в много близки отношения.

Запитан дали една оставка ще подейства оздравително, президентът каза, че негов основен принцип е "да не коментира кадрови въпроси, свързани с изпълнителната власт. “

Допълни, че по-важно е този дебат да се използва  за действително укрепване на МВР.

В същото време отбеляза, че този дебат, тази разправия между генералите, свързани със системата на МВР, вече пада много ниско.

“Определено мога да кажа, че за едно общество, в което идеал не е ген. Владимир Вазов, а ген. Атанасов (б.р. Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и бивш шеф на НСС), трябва да се замисли върху своите ценности”, заключи Първанов.

Според него поредицата скандали в държавата сериозно накърняват образа на България и “ние трябва да го осмислим заради себе си, а не заради това какво ще ни каже някой отвън”.

По повод предстоящия заключителен мониторингов доклад на Европейската комисия Първанов изрази оптимизъм, че в него ще бъдат взети предвид други неща. Въпреки скандалите в МВР, по думите му в системата е направено не малко в изпълнение на конкретните изисквания. И изрази надежда, че това вероятно ще бъде забелязано.

Още от България