Първанов не знае защо правителството иззема функции на общината

Първанов не знае защо правителството иззема функции на общината

Денят след правителственото решение за обявяване на "превантивна" криза в София само задълбочи усещането за абсурдна предизборна игра върху гърба на данъкоплатците. Първо президентът Георги Първанов заяви, че не знае защо е обявена кризата, но "след като правителството е преценило, значи има основание за това".

Това незнание е странно, предвид факта, че боклучените неразбории в града бяха определени от правителството като "заплаха за националната сигурност".

Въпреки, че президентът и главнокомандващ на армията не знае за какво става дума, областният управител и шеф на кризисния щаб Тодор Модев (БСП) допусна намеса на войската за почистването на София.

Пред Mediapool кметът Бойко Борисов от своя страна заяви, че единственото, което иска е, правителството да купи контейнери за сметосъбиране.

Единственото, с което обаче държавата в лицето на Тодор Модев се ангажира към този момент е, да помогне за миенето на улиците. Областният управител отново не успя да отговори колко ще струва на данъкоплатците държавната намеса в общинските дела, както и дали ще бъде използвана техника на бившия концесионер "Новера", чийто договор Столична община разтрогна след серия скандали.

Всичко това потвърждава съмненията, че акцията на кабинета е чисто предизборен ход, каквото смятат и над 80% от столичани според експресно проучване на "Алфа рисърч" от четвъртък.

Кризисната ситуация бе въведена превантивно, защото дори подчинените на премиера министерства не успяха да докажат с експертизи реален и сериозен риск за здравето на столичани. Но дори в този си "превантивен вид" тя даде основание на премиера да се намеси директно в местното самоуправление на София.

Като гражданин

"Засега за мен е важно да се постигне едно добро взаимодействие между правителството и общината в търсенето и на решение на конкретната доста неприятна ситуация и на решения, които ще имат дългосрочен характер", посочи държавният глава и отбеляза, че като гражданин искрено се надява София да стане по-чиста.

"Навремето се намесих в търсенето на дългосрочни решения и съм готов да съдействам и за в бъдеще", каза Първанов.

През 2006 г., когато сметището в Суходол бе все още затворено, Първанов се нае да посредничи за решаването на проблема и предложи сметта да бъде извозвана в поделение на мини "Бобов дол". Това се оказа неосъществимо и Суходол пак остана единственият възможен вариант.

Армията готова да се включи

След като Тодор Модев заяви, че ако се наложи, ще бъдат извадени и военнослужещи, които да се включат в разчистването на боклуците в София, военният министър Николай Цонев обяви, че армията вече има готовност.

"По въпросите за кризата трябва да се обърнете към щаба, който се ръководи от областния управител. Ако правителството реши, че трябва да бъде включена Българската армия в някакви мероприятия, ще се включим", посочи Цонев и добави, че Министерството на отбраната "има готовност да се отзовава на всякакви ситуации и да спасява българското население“.

На въпрос как вижда дейността на армията в сметосъбирателната кампания, Цонев отговори: "Надявам се да не се наложи".

Борисов не очаква намеса в работата на общината

"Единственото нещо, с което могат да ни помогнат, е като купят кофите. Ако решат да плащат за каквото и да е друго, отиват при "Новера". Тогава обществената реакция ще е повече от ясна", прогнозира в петък кметът пред Mediapool.

Той каза, че решението на кабинета било "неадекватно", макар че преди ден го коментира като "добронамерено", а преди два дни от Москва смело громеше правителството, което искало да направи София гето, а Станишев, Доган и Вълка били "едно и също нещо".

В отговор на въпрос защо развя "бяло знаме" и смекчи тона, когато решението за превантивната криза вече бе факт, Борисов заяви, че не е имал друг избор пред Тодор Модев.

"Той ни увери, че няма да се месят в работата на Столична община", обясни Борисов.

В същото време БСП дори не крие прозрачните политически намерения на хода с кризисната ситуация.

Според Тодор Модев целта на щаба му е София да бъде изчистена до 10 май, когато се открива предизборната кампания за евроизборите.

Кризисната ситуация дава възможност на държавата да мобилизира освен целия технически ресурс на частния сектор, така и големите възможности войската и обитателите на Централния софийски затвор за градинките.

Щаб

Първото заседание на щаба ще бъде в петък вечер, а първото му действие е да изиска от МВР информация за броя на почистващите машини на територията на София.

В петък премиерът определи и състав на щаба. Заместници на председателя ще бъдат зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев и Стоян Стоянов – зам.-министър на здравеопазването. Секретар-координатор на щаба ще е шефът на столичната екоинспекция Славка Петрова.

Като членове влизат зам.-министърът на извънредните ситуации Ангел Чакъров, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михайлевски, главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев, както и шефът на "Гражданска защита" – София Валери Младенов. От страна на общината ще влезе зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?