Първанов недоволен от липсата на подкрепа за коридор №8

Недоволство от липсата на конкретни ангажименти на западните страни за развитието на коридор №8 през Балканите изрази българския президент Георги Първанов на брифинг с македонския си колега Бранко Цървенковски.

Макар че не получи бързата ефективна, очаквана от нас подкрепа от европейските и международните ни партньори, транспортният коридор №8 продължава да бъде приоритет в отношенията между България и Македония, каза Първанов след срещата си с Цървенковски, който в понеделник пристигна на първото си официално посещение у нас като държавен глава.

България и Македония потвърждават ангажиментите си за реализирането на големите инфраструктурни проекти по трасето на коридор №8, като петролопровода Бургас- Вльора (проекта АМБО), каза още Първанов.

По думите му е важно да бъдат положени допълнителни усилия за отварянето на трите нови ГКПП между България и Македония, както и да се активизира работата за установяване на въздушна връзка между София и Скопие.

Двамата с Цървенковски акцентираха върху необходимостта от развитие на икономическите отношения между България и Македония. Търговският стокообмен между двете страни за миналата година е 175 млн. долара.

Преводачка припадна по време на изявленията на президентите

Изявленията на президентите Цървенковски и Първанов бяха прекъснати от малък инцидент - преводачката припадна. Пресконференцията продължи и без превод. Преводачка не издържа на напрежението и при първата визита на Първанов в Македония преди две години, съобщи Нова телевизия.

Споделяне

Още от България