Първанов: Няма да е зле партиите да останат на диета

Първанов: Няма да е зле партиите да останат на диета

"Няма да е излишно, ако държавата постави малко на диета партиите". Това каза президентът (2002- 2012) и бивш лидер на БСП Георги Първанов по повод дебата за намаляване на партийните субсидии.

Първанов, който е и основател на АБВ, даде за пример собствения си опит. "Бил съм лидер на БСП в най-тежкото време, без лев субсидия. Сега с АБВ направихме една кампания без субсидия. Значи може и така", каза той пред бТВ в понеделник.

Той обаче призна, че намаляването на партийната субсидия няма да реши основния проблем със зависимостите на партийните централи от бизнеса и корпоративния вот.  "Огромното купуване на гласоподаватели, което върви под рафта. Големите пари се въртят под рафта, те определят вота и не идват от субсидиите", каза той.

Според него "всичко е схема, кампанията е сведена до минимум и е имитация“.

По думите му спорът за парите на партиите показва колко е изкривен българският политически дебат.

"От няколко седмици гледаме как партиите отново занимават хората със собствените си партийни въпроси, а има толкова много проблеми на самите хора, на обществото и държавата, а ние сме се вторачили в субсидията", отбеляза Първанов.

"Нинова влезе в БСП през задния вход"

Първанов не пропусна да коментира и ситуацията в БСП след загубата на евроизборите. Според него партията е в криза, а резултатите от последните избори говорят достатъчно за управлението на сегашния председател Корнелия Нинова.

"В криза е голямата парламентарната левица на опозицията. Трябва промяна, трябва единение вътре в самата БСП. Такива не виждаме. Трябва консолидация не само на левицата, 1999 г. спечелихме местните избори с консолидация на цялата опозиция и това беше успешно“, каза Първанов.

Той смята, че екипът на Нинова трябва да покаже, че има скрит ход за обединение на левицата на предстоящите местни избори.

"Необходимо е, но дали е възможно, не зная", каза Първанов.

По думите му Нинова "е влязла от задния вход" в партията. Разкритикува и решението ѝ да се откаже от оставката си и да остане на председателския пост в партията.

Попитан дали президентът Румен Радев е равно отдалечен от всички партии, Първанов отговори, че се забелязва единомислие с БСП. Според него обаче това ставало без съгласувани действия. "Нека да бъде коректив и силно критичен, надявам се да не е по всеки повод, защото това обезценява критиките", каза Първанов. 

За Доган и ТЕЦ "Варна": Дано да е за добро

На въпрос за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и новото му занимание в областта на енергетиката с неговия ТЕЦ "Варна", Първанов отговори: "Не мога да преценя доколко има капацитет да ръководи екип в този енергиен сектор. Дано да е за добро".

Според него обаче Доган със сигурност "има знания, които стратегически може да използва". 

Първанов даде пример със себе си за продължаваща кариера извън голямата политика: "И аз участвам в раждането на идеи - по темата за Македония, енергетиката и сигурността, продължавам да отстоявам позиции".

Споделяне

Още по темата

Още от България