Първанов обеща на Лом правителството да отпусне пари за дига

Първанов обеща на Лом правителството да отпусне пари за дига

Георги Първанов се ангажира от името на президентската институция да съдейства на кметството в Лом, правителството да отпусне 8 млн.лв. за строителство на 800 – метрова защитна стена, с която да се укрепят най-ниските терени на крайбрежния квартал “Боруна”.  Участъци от квартала в момента са под вода. Част от тези пари да бъдат вложени и в изграждане на канализация.

Кметът на Лом Пенка Пенкова изложи искането си пред Първанов по време на посещението му в крайдунавските общини във вторник.

Общинската власт настоя строителството на стената да започне още това лято.

От началото на наводненията в Лом са изградени три временни защитни диги с обща дължина 500 метра.

Няма място за драма по повод наводненията в крайдунавските общини, заяви Първанов във Видин – първата спирка от обиколката му, включваща Лом, Никопол, Русе и Тутракан.

Той определи като много добро взаимодействието между местната и централната власт по време на кризата с високата вълна по Дунав през последната седмица.

Първанов обаче добави, че трябва да се помисли дългосрочно за още по-добра координация между всички, които имат ангажимент в подобни ситуации, което предполага и ремонтиране на законодателството.

По думите му “най-важното е как след преодоляване на бедствието помагаме на хората”.

Взаимодействието със сръбските служби, които имат отговорност при природни бедствия, и със сръбските институции е много добро и се надявам това сътрудничество да продължи и в бъдеще, каза Първанов.

По негово разпореждане на хидровъзел "Железни врата" има офицер за връзка, който всекидневно подава информация за количеството вода, изпускано от съоръжението, предаде БТА.

Най-сериозно повишение на реката за последното денонощие е отчетено при Лом, където нивото се е вдигнало с 13 см и е достигнало 963 см. Гражданска защита и 128 военнослужещи продължават да надграждат и укрепват временните защитни диги в района на пристанищния комплекс Лом.

Опитите за запушване на дигата на тутраканско село нова Черна засега остават неуспешни, съобщиха от Гражданска защита късно вечерта. Пробивът е ограничен, но не и запушен. По запушването на дигата работят  4 водолази и 40 войници, очаква се още един водолазен екип от Варна. Няма опасност от заливане на селището.

Георги Първанов разгледа с лодка и залетия крайбрежен квартал на Никопол. След обяд нивото на реката там е достигнало 860 см, което прави покачване с 5 см през последните 24 часа.

Вечерта ще се извърши и обработка срещу комари на 50 дка от крайбрежната ивица около Дунав в Никопол. Общината е осигурила 2400 лева за пръскане.

Сериозно покачване на водата е отчетено и при село Долни Цибър, за едно денонощие с 12 см. и в началото на деня са измерени 905 см. До преливането на дигата има резерв от 160 см.

Президентът посети и бреговата помпена станция на АЕЦ “Козлодуй”.

Междувременно водолазите от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав успяха да открият и отстранят проблема с водата, която започна да нахлува в село Ряхово, Русенско, през тръби на стара фабрика. Нахлуващата вода проби дигата, която защитаваше населеното място и я заплашваше от срутване.

Българският червен кръст (БЧК) ще изпрати във вторник екипи в населените места, където е обявено кризисно положение, съобщиха от Червения кръст. Експертите ще оценяват положението във Видин, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов и Русе. Ако ситуацията се усложни, от БЧК ще се обърнат за незабавна помощ към международната хуманитарна организация. 

Червеният кръст предостави 1600 литра концентрат за пръскане на комари. Препаратът ще бъде разпределен от Гражданска защита към най-пострадалите населени места.                 

Споделяне

Още по темата

Още от България