Първанов обиден, че е отрязан от честванията в Берлин, според Борисов няма покана

Престрелката между "Дондуков"1 и "Дондуков"2 вече придоби международни измерения, след като в понеделник от президентството заявиха, че Министерският съвет е отказал да съгласува кой да представлява България на честванията в Берлин за падането на Стената, а от правителството отвърнаха, че покана е пристигнала само до премиера.

От президентството съобщиха официално, че Георги Първанов е бил поканен да присъства на проявите за 20-годишнината от падането на Берлинската стена, но администрацията на МС е отказала съгласуване с "Дондуков" 2 представителството на България в Берлин.

Според прессекретаря на държавния глава Бойка Башлиева поканата е била подписана от канцлера Ангела Меркел и е от името на германския президент Хорст Кьолер. Изпратена е до правителствените и държавни ръководители на всяка една от поканените страни. Поканата е била получена на "Дондуков" 2, но когато от президентството са направели опит да бъде съгласувано представителството на българската държава на това събитие с МС, оттам са отговорили, че те вече са потвърдили участието на премиера Бойко Борисов.

По-късно от Министерския съвет заявиха, че "писмо, за каквото се говори от президентството, в кабинета на министър-председателя не е получавано".

"Именно поради това премиерът Бойко Борисов недоумява какво трябва да съгласува с президента, след като поканата за участие в тържествата в Берлин е лична", посочват от правителствената пресслужба.

Оттам уточняват още, че Бойко Борисов е получил две персонални покани за посещения в Германия.

Едната е от президента на ФРГ Хорст Кьолер за участие в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена, а другата е от канцлера Ангела Меркел – за официална визита през януари 2010 г.

Новината, че хората на Борисов за "пропуснали" Първанов за честванията в Берлин, идва на фона на възобновените атаки на президента към правителството и последвалата контраофанзива на премиера Борисов и партиите ДСБ и "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България