Първанов: Обсъждането на доклада на МВР в парламента ще бъде "буря в чаша вода"

Президентът Георги Първанов заяви в Ловеч, че предстоящото обсъждане в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на доклада на МВР може да се окаже "буря в чаша вода".

По думите му то ще бъде лишено от смисъл, ако в резултат от него всички български институции не обобщят необходимите бъдещи мерки в борбата с престъпността и всеки не поеме тежестта от реализацията на тези мерки.

Според президента това в момента не се получава - нито парламентът е приел поправки в законите, за които се апелира отдавна, нито МВР докрай изпълнява тези закони, които в момента има и които не връзват ръцете на министерството и неговото ръководство да си върши работата.

Помолен за коментар за последните приватизационни сделки президентът заяви, че със сигурност серията от неудачни решения ще повлияят върху инвестиционния климат и върху интереса на чуждите инвеститори към нашата страна. Той добави, че оттук нататък правителството просто няма право на грешки.

България трябва да запази европейската си перспектива, заяви Първанов, помолен да коментира възможността да се сключи договор със САЩ американски граждани да не бъдат предавани на Международния наказателен съд.

Според него е по-важно страната ни да види как нейните действия се вписват в европейското разбиране за международното право. Той каза, че въпросът е много сериозен и към него САЩ и Европейският съюз се отнасят много ревниво и имат свои претенции.

Президентът съобщи, че ще обяви позицията си по предложението за подобно споразумение, като преди това покани на широка дискусия най-добрите български юристи и дипломати и отчете всички "за" и "против" при решаването на този въпрос.

По БТА

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?