Първанов обвини БСП в мракобесие, Станишев го удари на "другарски" молби

Бившият президент се обяви за широка коалиция от германски тип

Георги Първанов и Сергей Станишев - архив. Сн. БГНЕС

Ден след като "Позитано" 20 обяви, че предстои да бъде официализирано "самоизключването" на Георги Първанов и Румен Петков от БСП, лидерът на партията Сергей Станишев изостави ултимативния тон и го удари на молба. Той "другарски" призова Първанов, Петков и "други членове на БСП, които заявяват, че застават зад някаква листа на друга политическа сила", да преосмислят решението си.

Това се случва 24 часа след като изтече ултиматумът на БСП към Първанов и съмишлениците му от АБВ да се откажат от паралелната лява листа за евроизборите. Във вторник от БСП обявиха, че с редица действия бившия президент се е самоизключил от партията и само предстои това решение да бъде гласувано от Националния съвет на 1 февруари.

Страх и слабост тресат "Позитано"

Първанов отговори с пресконференция в сряда, на която обвини ръководството на БСП начело с лидера, че действа "мракобеснически" и като "революционен трибунал".

"Понятия в Устава на БСП за самоизключване на съществуват. Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията. "Позитано" ще вкарат Националния съвет в грях с вземането на нелегитимно решение. Превръщането на Националният съвет в революционен трибунал е просто израз на слабост. Страх и слабост тресат "Позитано"", заяви бившият президент.

Той "намира за нелепо" ръководството на БСП да изключи "няколко хиляди членове". "Намирам го за крайно безотговорно за хора, които са на възлово място в партията. Няма имена, говори се за хора, които са в АБВ. Тези проекторешения звучат маркобеснически”, продължи Първанов.

Той изтъкна, че като председател на БСП за пет години не е имало нито един изключен от партията и никой не е наричан "предател”.

Именно такъв сценарий се стремеше да избегне Станишев, който е изключително уязвим и като лидер на европейските социалисти, който може да бъде обвинен, че не може да овладее българската си партия точно преди евровота. Стремежът на Станишев беше да не се стигне до изключване на знакови за БСП фигури, които червеният електорат разпознава като лица на левицата. Поради тази причина, а и за не канонизира Първанов и Петков като "мъченици" и така да им направят услуга, партийният апарат реши да прехвърли "греха" на АБВ и да ги обяви за "самоизключили се".

Станишев: Другарски се обръщам към тях да преосмислят своята позиция

След пресконференцията на Първанов Станишев размаха "маслинова клонка" на Първанов и съмишлениците му.

"БСП не е наказателен взвод, в това число Националният съвет. Изключително сме толерантни към всякаква критика, към различно мнение, към неговото изразяване", каза Станишев. Той "използва случая" да се обърне задочно към Първанов, Петков и други членове на БСП, които им симпатизират, да преосмислят решението си.

Аргументите и намеренията им "звучат красиво", но когато казват, че ГЕРБ трябва да останат в опозиция още дълго време и че подкрепят правителството на Орешарски, "това трябва да бъде покрито с действия”, настоя Станишев.

Той напомни, че 167 местни конференции излезли с ясни декларации, които никой не им е диктувал. "Хората имат много здрав инстинкт. И един загубен глас за БСП, защото тя е основният носител на лявото в България, е глас в подкрепа на Борисов", уточни той.

"Другарски се обръщам към тях, да разберат значението на тези избори и да преосмислят тази своя позиция. Защото всички в БСП разбират добре, че шизофренна е позицията "Аз съм в БСП, но работя, подкрепям, организирам друга политическа сила”, каза Станишев и допълни, че "на избори се явяват политически сили, а не граждански сдружения".

Апелът му едва ли ще бъде чут, защото Първанов нееднократно заяви, БСП трябва да бъде напусната от ръководството си, което е изневерило на ценностите. Той освен това успокои, че гласовете на АБВ с БСП ще се броят заедно в ПЕС и затова листата на АБВ не е заплаха за социалистите.

На пресконференцията си в сряда Първанов съобщи още, в АБВ разбрали чрез медиите за намеренията на "Позитано" да ги самоизключва, а официален документ не са получавали. "Научихме, че има ултиматум към нас. Когато поставяш условия и срок за изпълнението им, не може да се квалифицира това искане по друг начин”, каза Първанов.

Той напомни, че уставът на Централния комитет на БКП преди 1989 г. е давал възможност пленумът да извади от своя състав един или друг провинил се член, но предлага на основната му партийна организация да разгледа политическото му положение.

"Държавата има нужда от силна левица и от разум", заяви още Първанов. Ще излъчваме не просто сигнали, а политика и се надявам да срещнем съмишленици и разбиране. Трябва да си кажем истината за състоянието на страната и кой е пътят да я изведем от икономическата и политическа криза, каза още Първанов.

Той не даде категоричен отговор на въпроса дали ще отиде на партийния пленум в събота, когато трябва да се гласува "самоизключването му", но каза, че това е последният път, когато коментира БСП.

Лапсус "млада партия" и заявка за висока коалиционна култура

Неволната грешка на Първанов, че "АБВ е млада партия", която той побърза да поправи, стана причина да се посипят въпроси кога гражданската инициатива ще се превърна в политическа формация. Бившият държавен глава не даде конкретен отговор, като насочи разговора към друга тема - необходимостта от нова коалиционна култура и създаването на стабилно парламентарно мнозинство от около 140 гласа след новите избори.

Първанов избягна отговор и на въпроса с които партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, партията на Бареков - би се коалирала неговата формация, но подчерта отново нуждата от национално съгласие.

ДПС няма да бъде непреодолим баланьор

Бившият президент прогнозира, че след евроизборите, на които "все още не са ясни нито победителят, нито подредбата на първата тройка", че ДПС може да загуби мястото си на незаобиколим балансьор. "Ще има преструктуриране в политическото пространство, което ще изисква висока коалиционна култура", каза Първанов и добави, че за него силният модел е германската коалиция между социалдемократи и християндемократи.

Веднага след обясненията за нова коалиционна култура бившият президент, който е обвиняван от БСП, че "работи" с Бойко Борисов, заяви, че "ще направи всичко възможно ГЕРБ да остане извън властта".

Малко след това пък каза, че на бъдещи парламентарни избори АБВ ще се опита да разпише своята визия в няколко направления - ангажименти, на които държи и не би отстъпила, както и "колона с коалиционни компромиси".

Първанов потвърди, че има съмишленици в парламентарната група на БСП и правителството, но няма да тегли никой от тях, защото не иска да дестабилизира парламента или правителството. Не очаквайте действия в тази посока от мен, каза той, попитан дали с тезите си дава заявка за предсрочни избори или за преструктуриране на конфигурацията в това Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България