Първанов обвини РБ, че иска да овладее всички властови структури

Георги Първанов, сн. БГНЕС

В България сега има една политическа сила, която иска да овладее всички властови структури, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов и обясни, че става дума за Реформаторите, но партията му нямало да допусне това. "Ние не сме коалиционен съюзник, ние сме партньори и то на ГЕРБ само, не на Реформатори и Патриоти", заяви Първанов, който бе в Силистра за регистрацията в общинската избирателна комисия на кандидата за кмет на общината от АБВ Ростислав Павлов.

"Ние не сме се договаряли и не сме подписвали партньорско споразумение, което да разпределя при съдебната реформа прокурорската колегия в "6 на 6", тоест ние имаме тук перото на самостоятелно мнение", обяви Първанов по повод отказа на партията му да подкрепи промените в Конституцията, заради разделянето на Висшия съден съвет  и разпределянето на прокурорската квота.

"Има теоретично възможност да коригираме, ако и другите направят това т.е. декларираме под някаква форма чрез акт на Парламента преди гласуването на конституционните промени, че ще отпадне тази точка за несправедливото и неработещото разпределение на прокурорската колегия", каза лидерът на АБВ, цитиран от БНР.

Според него, "това "6 на 6" освен, че противоречи на мнението на мнението на Венецианската комисия, това създава условия за блокиране на прокурорската колегия и за захлупването ѝ и овладяването ѝ от определена политическа сила".

Заместникът на Първанов – Румен Петков, също заяви, че АБВ не подкрепя идеята за нов тип квотно разпределение на прокурорската колегия към ВСС, тъй като това ще позволи политическа намеса в работата на независимия орган. Срещу това има становище и от представителите на Веницианската комисия, каза Петков и допълни, че тези срещи са се провели без необходимата публичност.

"Знаем, че всички тези мероприятия досега бяха публични, каниха се журналисти и обществото бе сериозно информирано за една или друга теза и позиция. Докладът на  Веницианската комисия ще бъде готов в началото на октомври, а ние искаме, т.е. казваме, че сме ги питали, но не ни интересува тяхното мнение и стартираме дебата на 23 септември“, каза Румен Петков.

Споделяне

Още от България