Първанов обяви, че ДПС е преяло с власт, а АБВ смята да играе и на парламентарен вот

Движението за права и свободи е преяло с власт, и АБВ няма да прибягва до коалиция с тях. Това заяви в петък на среща с привърженици в старозагорското село Братя Даскалови президентът (2002-2012) Георги Първанов. С тези думи той косвено атакува отново доскорошната си партия БСП за съглашателството ѝ с ДПС. Първанов намекна, че формацията му, която все още не е партия, ще "играе" и на избори за Народно събрание, борейки се за място в него.

АБВ няма да се коалира с ДПС, защото ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление", заяви Първанов.

Според него "има разлика между тройната коалиция и сегашната тайна коалиция", а по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила, каквито сега няма. В думите му прозвуча носталгията по това време, когато гласът му се чуваше силно в управлението на страната.


Определението "преяждане с власт“ си е на мястото и ДПС трябва да почиват на резервната скамейка, каза Първанов и уточни, че "Атака“ също е сред политическите сили, с които АБВ не би влязла в коалиция.

"С партия "Атака“ коалиция не е далновидна, защото те не са сериозни, не са последователни, не са стабилен партньор, могат да взривят държавата във всеки един момент и от това не се печели".

Първанов заяви още, че България има нужда от стабилно, предсказуемо управление и съгласие. Той припомни годините от времето, когато беше лидер на БСП: "Бяхме на колене, бяхме смачкани, бяхме пребити от бой, ако щете. Но, въпреки всичко, ние не тръгнахме да правим политика на инат. Ние и дори с Костов, с когото бяхме толкова непримирими в отношенията си, се разбрахме за пет-седем точки – предмет на национално съгласие и мърдане от тях нямаше. А сега какво, като се предложи нещо, другите – добро или лошо, те са против, не е важно каква е идеята, важно е кой го предлага“, каза Първанов.

Въпреки това той не отхвърли идеята за коалиция с БСП. Сред приемливите за управление очевидно Първанов остави и ГЕРБ.

Президентът каза още, че се надява АБВ да спечели достатъчно подкрепа на предстоящите избори и да се види, че формацията му била "най-перспективната сила".

"Надявам се на парламентарните избори да спечелим, т.е. ние да определяме коалицията. Иска ни се да управляваме самостоятелно и аз смятам, че най-доброто за една държава е да има самостоятелно управление. Опитът обаче показва, че в България сме много разпилени като политическа подкрепа и затова трябва да имаме добра коалиционна култура", обясни още намеренията си Първанов.

"Онзи, който ви каже - аз няма с никого да правя коалиция - или ви лъже, или има нещо друго предвид.“ И посочи за пример процесите в парламентарния живот: "За справка – процесът на покупко-продажба, който вече във втори състав на парламента върви... Купуват се по трима, по пет, по десет депутати и по този начин се пази мнозинството. Това не е сериозно, не е дългосрочно. Това не работи добре за демокрацията и за държавността като цяло,“ заключи Георги Първанов.

Споделяне

Още от България