Първанов обяви, че коалиция "ГЕРБ плюс" вече не е работеща

Снимка: БГНЕС

"Коалиция "ГЕРБ плюс" няма да е работеща оттук нататък", заяви лидерът на АБВ и президент до 2012 година Георги Първанов, цитиран от БТА. На пресконференция във вторник, посветена на изборното законодателство и на предстоящия президентски вот, Първанов възрази срещу начина, по който се взимат решенията в управлението, за някои от които партията му научавала от медиите.

От думите му се разбра, че АБВ ще поиска ясни правила за работата на Съвета за развитие на коалицията и "той да се превърне във функциониращ орган, а не в някакъв апендикс".

"Ние бяхме сред съавторите и предложихме този формат да е 2 плюс 2, защото държахме на лека дистанция на партии като АБВ от управлението и не възразявахме част от решенията да се вземат в по-тесния формат, но нещата се промениха", каза Първанов и допълни, че промяната е не само защото реформаторите са останали с 13 депутати.

Що се отнася за кандидатурата за президент на АБВ, Първанов заяви, че не знае какво е казал сегашният вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин за своя номинация, но през 2001 г. и той нямал готовност да се кандидатира за президент месец преди вота. "Накрая, като не стана никой от вариантите, за които работех, си поех кръста", обобщи той.

В коментар на одобреното на първо четене предложение за въвеждане на задължително гласуване, Първанов заяви, че АБВ го подкрепя като временна мярка "със съмненията, които имаме за конституционно съобразния ѝ характер". По думите му обаче е недопустимо да има глоби за негласуване, когато не са създадени условия гражданите да упражнят правото си на вот. Как ще бъдат санкционирани българите в чужбина, попита той.

От АБВ подкрепят повишаването на прага на преференцията за пренареждане на общинска листа и идеята на ГЕРБ за един изборен район в чужбина. Не са съгласни с идеята право на глас да имат изтърпяващите леки наказания. Формацията държи на активната регистрация и е за рязко намаляване на партийните субсидии, се разбра още от думите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?