В писмо до БСП

Първанов обяви, че се включва активно в кампанията преди конгреса на партията

Ще дава акъл как левицата да спечели изборите убедително

Снимка: БГНЕС

Георги Първанов изпрати писмо до Националния съвет на БСП, в което обявява, че ще се включи активно в отчетно-изборната кампания преди конгреса на партията, който ще се проведе през май. Писмото бе прочетено по време на съботния пленум на партията, на който Първанов не присъства.

"Оказа се, че по устав бившите председатели на партията по право са делегати на конгреса на партията, а Националният съвет е работен орган, не ритуален”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод отсъствието на Първанов.

В писмото си Първанов посочва: ”Искам да информирам почитаемия Национален съвет, че смятам да се включа активно в кампанията, като акцентирам върху следните важни проблеми:  Как да спечелим парламентарните избори, тоест не просто да надделеем над основния си опонент ГЕРБ, но да постигнем не символична победа, която да ни позволи да управляваме силно и убедително? Как ще се справим с наследството от слабото и вредно управление на ГЕРБ; как ще преодолеем тежките последици от кризата и в състояние ли сме да очертаем по-ясен политически хоризонт на страната (не само до 2020-а, но и след това)?  Какви са параметрите на новата лява алтернатива (в контекста на новите глобални предизвикателства и в национален план, както и с оглед на тежкия идеен дефицит на политическата мисъл)? В състояние ли е БСП да наложи в дневния ред на българската политика темата за ограничаване и преодоляване на неравенството, която е ключова за редица граждански общности?”.

 Друг въпрос, който поставя той е ”какви биха били границите на управленските компромиси при евентуално лявоцентристко коалиционно управление, които трябва да се дискутират предварително, а не постфактум”.  

”Предвид на продължаващите агресивни атаки против мен като президент на републиката в периода 2002 – 2012 г., смятам за необходимо в срещите с хората да продължа да информирам за работата на институцията и да отстоявам политиките, които съм провеждал досега. Разбира се, в дискусиите по време на отчетно-изборната кампания ще взема отношение по всички въпроси, поставени в решенията на Националния съвет”, заявява още Първанов.

48-мият Конгрес на БСП ще се проведе на 19 и 20 май в НДК.

БСП иска по-висок данък за богатите

Националният съвет на БСП прие в събота управленска програма за данъчна и финансова политика, алтернативна на водената от ГЕРБ.

Управленската програма на БСП предвижда въвеждането на по-справедливо подоходно облагане като богатите ще плащат по-високи данъци. Петър Димитров предложи да има тристепенна скала. ”Да кажем три ясни ставки, бедни- данък нула, втората категорична позиция е, че масовият българин ще си остане на 10 процента и да кажем един праг за богатство, чийто доходи месечно са над този праг, ще му сложим 20 или 30 процента да е разбираемо все пак какъв ангажимент поемаме”, посочи той.

По повод опасенията на някои от социалистите е, че въвеждането на подоходно облагане ще се използва за насаждане на страхове сред хората, Сергей Станишев заяви:  ”В момента в България се получава огромно разслояване и огромни несправедливости и трябва да се направят конкретните изчисления за начина, по който най-бедните хора ще бъдат освободени, за гарантиране, че масово българина няма да получи утежняване на данъчното облагане и че най-богатите хора ще плащат повече. И няма никаква драма в това, според мен, от гледна точка на политическото послание, което ние отправяме”.

Първанов припомня, че вече е предложил някои възлови въпроси като например този за плоския данък да бъдат предмет на вътрешнопартийно допитване.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?