Първанов обяви споразумението с ГЕРБ за мъртвороден документ

Георги Първанов, сн. БГНЕС

Партньорското споразумение между ГЕРБ и АБВ за подкрепа на управлението на Бойко Борисов е мъртвороден документ, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти в неделя. От думите му стана ясно, че от АБВ ще искат среща между ръководствата на парламентарните групи на двете политическите партии, за да се изяснят проблемите и да се направи прочит на партньорското споразумение.

"Това, което сме подписали, си остава един мъртвороден документ. Не виждаме диалог, а по-големият проблем е, че не виждаме политики. Не очаквайте, че аз ще убеждавам АБВ да подкрепя политики, които се оказват грешни и показват дефекти всеки ден", заяви Първанов, посочвайки, че неговата партия няма претенции за коалиционно споразумение.

Затова работна група в АБВ обобщава исканията и вижданията на партията, които да бъдат поставени на евентуалната бъдеща среща с ГЕРБ.

Първанов отново повдигна темата с емитирания държавен дълг за 3.1 милиарда евро на международните пазари като я обогати с питане към кабинета и финансовия му министър Владислав Горанов защо не са били допуснати пенсионните фондове в първичното предлагане на облигациите, въпреки че са пуснали поръчки за стотици милиони евро.

Според експертите на АБВ това означава, че на тях и на осигуряващи се в тях български граждани не е било позволено да инвестират в новия държавен дълг при изгодните първоначални условия, а са били пренебрегнати в полза на международни инвеститори.

От партията на Първанов изчислиха, че взимането на целия дълг означава плащане на излишни лихви в размер на около 40 млн евро, а с ударното теглене държавата е ощетена с близо 150 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?