Първанов очаква 1 млрд. куб. м азерски газ от догодина

Първанов очаква 1 млрд. куб. м азерски газ от догодина

Президентите на България и Азербайджан Георги Първанов и Илхам Алиев са обсъдили възможностите за доставки на азерски газ у нас още от следващата година като част от договореностите на Баку с Анкара за доставка и транзит на природен до Турция. Това съобщиха от президентството по повод започналата в сряда двудневна визита на българския държавен глава в Азербайджан по покана на колегата му. По-късно руски медии допълниха, че става въ прос за обеми от 1 млрд. куб. м. годишно, каквито принципни договорености бяха подписани между двете страни още при старото българсок правителство.

Технически не е много ясно как ще стане транспортирането на суровината до България, след като в момента нямаме риверсивна връзка с Турция. Такава тепърва ще се изгражда, но преди време изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, който отдавна преговаря с турската “БОТАШ“ за газови доставки през тяхна територия, заяви, че е възможно суровината да се внася и цистерни, ако е икономически обосновано.

Алиев е подкрепил предложението на Първанов за организиране на тристранна среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан, на която да бъдат договорени конкретни параметри на сътрудничеството за осигуряване на азербайджански природен газ за България и региона.

В разговора “на четири очи“ между двамата държавни глави, в който особено внимание е било отделено на енергетиката, е било оценена като положително досегашното развитие на проекта за доставка на компресиран газ с танкери от Азербайджан през Грузия и Черно море за България, става ясно от съобщението на президентството. Първанов и Алиев подчертали необходимостта от продължаване работата на Съвместната българо-азербайджанска работна група по този проект.

Потвърдено било приоритетното значение на реализирането на проекта “Набуко“ за диверсификацията на доставките на газ за Европа и ключовата роля на Азербайджан в него като един от основните потенциални източници на суровината. Двамата споделили виждането, че нужни по-активни действия за ускоряване работата по осъществяването на бъдещия газопровод.

Държавните глави също така са дали висока оценка на активния политически диалог на най-високо равнище и направили обстоен преглед на двустранното сътрудничество в различни области от взаимен интерес.

Констатирано било, че развитието на търговско-икономическите отношения бележи възходяща тенденция, но все още не отговаря на потенциала на двете страни. Обсъдени бяха конкретни мерки за стимулиране на деловите контакти между български и азербайджански предприемачески организации и фирми, както и инвестиционните възможности в инфраструктурата и нефтопреработвателната промишленост, допълниха от “Дондуков 2“.

Президентът Първанов потвърдил готовността на България и занапред да оказва политическа подкрепа и експертна помощ за развитието на равноправни и пълноценни отношения между

Азербайджан и Европейския съюз. Той приветствал решението на Съвета на ЕС за започване на преговори през юли тази година за сключване на Споразумение за асоцииране, което е логичен етап в задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и Азербайджан.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?