Първанов очаквано е единствена номинация за лидер на АБВ

Партията иска съвет към председателя на парламента да анализира съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Очаквано единствената кандидатура за председател на АБВ, след като Георги Първанов подаде оставка, е отново Георги Първанов. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Румен Петков във вторник. Изборът ще бъде на 25 април и в него ще могат да участват пряко всички членове на формацията.

Създателят и лидер на АБВ Георги Първанов подаде оставка в началото на март, тъй като депутатите от парламентарната група на партията подкрепиха ратификацията на договора за посредничество с 4 международни банки при емитирането на до 8 млрд. евро дълг. Няколко дни по-късно обаче след заседание на Изпълнителния съвет на партията той заяви, че "трябва да тълкуваме оставката като протест към онова, което става в парламента изобщо".

Седмица по-късно след заседание на тясното ръководство на формацията стана ясно, че то не може да приеме оставката заради партийния устав. Затова Първанов остана да "изпълнява длъжността" на лидер до избора на негов наследник, насрочен за края на април. Още тогава членове на АБВ прогнозираха пред Mediapool че формацията няма да сменя председателя си.

Междувременно докато Петков съобщаваше пред журналисти, че доскорошният президент "няма конкуренция", макар и в оставка Първанов направи редица политически изказвания.

Според него очевиден е фактът, че на "Позитано" има двама председатели - един, който доминира и определя политиката, своеобразен ментор, и един - изпълняващ длъжността.

Повод за думите на бившия президент стана изявление на бившия председател на БСП и сега президент на ПЕС Сергей Станишев на семинара на социалистите във Варна през миналия уикенд, че АБВ има проблем с идентичността и партията морално е приключила, защото се е извъртяла на 180 градуса.

Първанов посочи, че от посланията, чути на последния семинар на БСП във Варна преди дни, не остава с впечатление, че се очертават слънчеви дни за левицата.

"Бих попитал лидера на ПЕС кога е прав – когато казва, че вотът не бива да се разпилява с АБВ, или като казва сега, че българинът не трябва да поставя всички яйца в една кошница - тази на ГЕРБ", каза още Първанов. Той призова Станишев да си избере едно от двете.

Първанов каза още, че АБВ преговаря с няколко партии за местния вот, но не и с БСП. Според него вероятността "Позитано" да загуби местните избори не е малка. Той предупреди, че това може да доведе и до загуба на президентските избори.

АБВ е за електронното гласуване, но на този етап не смятам, че държавата има готовност, каза още Първанов.

Той коментира и темата за съдебната реформа и съобщи, че АБВ има предложения за промени в Закона за съдебната власт, свързани с въвеждане на електронно правосъдие. Депутатите ще предложат създаване на съвет към председателя на парламента, който да разисква, анализира и предлага решения по основните въпроси на съдебната реформа. От обясненията на доскорошния президент не стана ясно защо трябва да се създава поредна затрудняваща работата структура при наличието на работни групи и парламентарни комисии, които ще се занимават именно със съдебната реформа.

Според Георги Първанов големият урок от изборите в Сърница е, че агитациите, колкото и мощни да са те - разходки до парламента с автобус, снабдяване в дните преди изборите с линейки, не са мотивиращи. Онова, което мотивира, е целенасоченият траен ангажимент на партиите към това население, то не трябва да бъде забравяно от държавата и да се сещаме за него само на изборите, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България