Първанов: Орешарски приличаше на Тодор Живков на 10 ноември

Фирмите, които ще строят "Южен поток" са свързани с Пеевски

"На пленума на БСП Орешарски ми приличаше на Тодор Живков на 10 ноември. Но вината си е в него. За една година не намери нито един повод да удари по масата и да наложи своята воля над партията". Това заяви бившият президент Георги Първанов във вторник пред Нова телевизия. Думите му бяха по повод заседанието на Националния съвет на БСП на 10 юни, на който лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за бързи избори и правителството да подаде оставка веднага след като оцелее на вота на недоверие в парламента, който беше миналия петък.

Сравнявайки случващото се с падането от власт на комунистическия диктатор преди 25 години, Първанов каза, че министър-председателят Орешарски е имал избор да прояви амбиция да бъде силен, като поне покаже силен характер, но не го е направил и си отива по най-неприятния начин.

Първанов се обяви за "бързи, но не и прибързани избори". Той коментира, че ако те са на 25 юли, печелят "само технолозите Цветанов и Пеевски, а всички други ще трябва да наваксват. Имам предвид, че те са тези, които могат да печелят избори, без да правят кампании".

Първанов прогнозира, че е по-вероятно ДПС да не участва като коалиционен партньор в следващо управление, но партията ще подкрепя новото правителство и че"програма минимум за ДПС би било да постави условието да не се пипат техните кадри в управлението".

Като видим кои са изпълнителите за строежа на "Южен поток" в България, кръгът се върти около Делян Пеевски, коментира той случващото се с газопровода и шумния раздор между Пеевски и банкера Цветан Василев. Първанов, който е лидер на движението АБВ, заяви, че изживява "болезнено" спирането на проекта "Южен поток", като припомни, че той е един от съавторите му заедно с руския президент Владимир Путин през 2007 г.

Първанов обясни, че не може да бъде безчувствен, като вижда, че "цената скача двойно" и че дори забавянето да увеличава разходите, обявената стойност е твърде висока.


Той каза, че фирмите в избрания консорциум "Стройтрансгаз" са свързани с Пеевски и "Водострой" е негова компания.

Консорциумът е контролиран от компания на близък до Кремъл олигарх, а в него участват още пет български фирми, повечето приближени на властта, една от които е "Водострой 98", за която се смята, че при подялбата на бизнеса между Цветан Василев и Делян Пеевски, е попаднала при последния.


Лидерът на АБВ изрази и съмнение дали избраните фирми имат експертиза да строят газопровод и защо България ще участва в "най-примитивния" начин на строителство - в копаенето, а няма да се включи в по-високо технологичните начини.


Първанов отчете, че той и АБВ са сред най-пострадалите от изданията на Пеевски. "Ожесточението тръгна преди конгреса 2012 г. (конгресът на БСП, когато Първанов и Станишев вече бяха в конфронтация - бел.ред.). Нека да ви напомня, че тогава имаше по три-четири публикации във вестниците на Пеевски. След това, това ожесточение се разрази, вероятно се прибави интересът и на друга политическа сила. Тогава, когато АБВ стартира и обяви, че ДПС трябва да остане извън властта при едни следващи избори и при формирането на новия кабинет. Тоест, насложиха се няколко вектори, но в крайна сметка потърпевшите сме ние", каза Първанов.

Медийната групировка на Пеевски бе създадена по време на Тройната коалиция - 2008 г., и тогава Първанов като президент се радваше на благосклонно отношение. Най-резкия завой на изданията беше по отношение на Бойко Борисов, който до изборите през 2009 бе наричан от тях "Боко Тиквата", след като спечели изборите, стана "г-н Борисов".


Първанов каза, че се интересува от случващото се и сблъсъка между Пеевски и банкера Цветан Василев не от гледна точка на вътрешнокорпоративните войни, а "доколко държавата е пострадала от тези битки или от взаимодействието им".

Споделяне

Още от България