Първанов остава оптимист за руските проекти

Първанов остава оптимист за руските проекти

Президентът Георги Първанов обяви в понеделник, че България е направила своя евроатлантически избор, но няма нужда от завои в политиката при смяната на всяко правителство. Според него е крайно време всички български политици да разберат, че “съвместните енергийни проекти с Русия са от национален и европейски интерес“ и самият той е оптимист за това, още повече че има “големият коректив на всички български граждани“.

Първанов коментира отношенията между България и Русия по време на представянето на книгата “Светът без Русия?” на председателя на Търговско-промишлената палата на Русия и бивш руски премиер акад. Евгений Примаков, който по-рано получи и почетния знак на държавния глава.

Първанов коментира публикацията на аналитичната агенция "Стратфор" за завоя на България във външната политика с думите: “Няма нищо по-неверно от това“. Той заяви, че България е направила своя стратегически избор с постигането на членството в евроатлантическите структури, но няма нужда от завой на всеки четири години, при смяната на всяко правителство.

Той се самоцитира още от времето му на лидер на БСП праз 1997 година. Тогава той е казал, че европейската интеграция няма алтернатива, но отношенията между България и Русия не трябва да стават заложник на конюнктурните интереси на управляващите. Според него майсторството на дипломацията на малка страна като България е да може да съчетае коректното си поведение като съюзник с отстояването на националните ни интереси.

“Българската дипломация трябва да има своя характер“, каза Първанов и разкри как преди година-година и половина в Москва е казал на “нашите руски приятели“, че ако трябва да се сърдят на някой за американските бази в България, то това е той. Във Вашингтон обаче би казал: “че енергийните проекти, които не са руски, а съвместни, отговарят на националния и европейски интерес“.

“Крайно време е това да бъде разбрано от всички български политици. При всичките ни различия, при нюансите в предпочитанията ни, емоциите, разбира се, аз съм оптимист за изхода от този припламнал дебат. Защото в крайна сметка имаме големия коректив на българските граждани, общество, народ. Тези дискусии не ги водим за пръв път и съм сигурен, че в крайна сметка, ще имаме същия резултат както и в предишни години“, заяви Първанов.

"Заглавието на тази ваша книга, която разглежда доста по-глобални въпроси, пасва добре на актуалния проблем в българо-руските отношения", заяви Първанов в началото на срещата си с Примаков за връчването на почетния знак на държавния глава. Президентът коментира, че срещите им са добър повод да коментират двустранните отношения и международните въпроси. Първанов обясни, че в нея е “много добре обосновано защо светът не може без Русия, защо страни като България би трябвало да имат една активна политика, основана на принципите на равноправието и взаимния интерес“. Първанов каза, че е прочел книгата на един дъх и си оставил бележки в полето.

Той отхвърли всякакъв опит за анализиране на съвпадението на гостуването на Примаков с дебата по външната политика на България, тъй като по думите му то било уговорено много по-рано.

Визитата на руския гост идва на фона на засилващо се напрежение сред българските социалисти и руското енергийно лоби у нас заради анонса на премиера Бойко Борисов, че България ще се откаже от участие в петролопровода "Бургас-Александуполис" и замразява проекта за АЕЦ "Белене". Президентът Георги Първанов обяви, че се е стигнало до "срив в енергийната дипломация" с изявленията за оттегляне от трите големи руски енергийни проекти и даде заявка да инициира референдум "за" или "против" изграждането на АЕЦ "Белене". Бившият министър на икономиката Петър Димитров (БСП) заговори за "енергийна война" с Русия.

По време на церемонията Евгений Примаков, който е и бивш ръководител на Първо главно управление на КГБ (външно разузнаване), не взе пряко отношение към тази тема, но заяви, че има много добра основа за развитието на двустранните отношения - историята и близостта, която е морална.

"Има много добри перспективи, защото те се основат на разума", посочи Примаков, пожелавайки на българския си домакин щастие.

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че по време на срещата са били обсъдени перспективите пред големите енергийни проекти, в които участват и двете страни. "Общо бе мнението, че те са с европейски измерения и са важен компонент от изграждане на доверието между България и Русия", съобщиха от президентството.

Държавният глава е посочил още, че "би искал да види по-активни политическите и търговските връзки между България и Русия". Той е призовал, да бъдат потърсени онези фактори, които могат да катализират тези процеси, се посочва в съобщението без да се уточнява към кого е отправен призивът.

Първанов отбеляза, макар кризата леко да влияе на икономическите отношения между България и Русия, от гледна точка на стокообмена и на руските инвестиции в България винаги е имало една позитивна тенденция.

"Евгений Примаков винаги е бил радетел на близките, приятелски отношения между нашите страни и народи, и със своята дейност е допринасял за тяхното равноправно развитие", каза още президентът.

Той определи Примаков като "голям учен, политик и държавник, дипломат на световно ниво вече десетилетия наред" и каза, че е бил един от дипломатите, с които страната ни е била в непрекъсната връзка и чести консултации по време на кризата с българските медици, осъдени в Либия.

По време на срещата Първанов е предал и "своите най-сърдечни поздрави към президента Медведев и премиера Путин, както и пожелание за успех в тяхната дейност".

Споделяне

Още по темата

Още от България